Közélet

Kanada kész katonákat küldeni Ukrajnába

Pár napja még egész mást mondott Bill Blair kanadai hadügyminiszter, aki legfrissebb interjújában már nyitottnak mutatkozott a csapatok küldésére.

Kanada készen áll katonákat küldeni Ukrajnába, de csak limitált számban, és kizárólag az ukrán katonák kiképzése céljából – mondta egy csütörtökön megjelent interjúban az ország hadügyminisztere, Bill Blair.

Daily Life In Toronto
Ezeket a kanadai katonákat még Torontóban fotózták le.
Fotó: NurPhoto via AFP

A kijelentés Emmanuel Macron francia elnök keddi szavait követi, aki arról beszélt, hogy nem lehet kizárni, hogy a Nyugat csapatokat küld Ukrajnába.

Blair elmondása szerint Kanada hajlandó katonákat küldeni a harcban álló országba, de csak világosan meghatározott, nem harci feladatokra, például az ukrán katonák kiképzésére, ha mindez a fronttól távol történik – írja a The Kyiv Independent.

Kanada egyike annak a hat NATO-országnak, amely biztonsági támogatásról írt alá szerződést Ukrajnával. 

Macron kijelentése után a kanadai hadügyminiszter, német, brit és más európai kollégáival, valamint Jens Soltenberggel közösen még kizárta a katonák Ukrajnába küldését.

Később Kaja Kallas észt miniszterelnök azt mondta, hogy az európai vezetőknek fenn kellene tartaniuk a lehetőséget, hiszen ez Oroszországnak is üzen.

Évértékelő beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök tragikus következményeket helyezett kilátásba, ha a NATO csapatokat küld Ukrajnába.

 

háború Ukrajna Kanada
Kapcsolódó cikkek