Lezárták Haiti fővárosának legnagyobb repterét, a Toussaint Louverture Nemzetközi Repülőteret. Port-au-Prince területén több robbantás is történt, valamint a bűnszervezetek több épületet is elfoglaltak. Hétfőn még nem lehetett tudni, hogy a fegyveresek bűnbandák szervezetett támadása sikeres lesz-e, most viszont már kijelenthető, hogy teljes káosz uralkodik a karibi országban.

This screen grab taken from AFPTV shows a person waving his hand from a cell inside the main prison of Port-au-Prince, Haiti, on March 3, 2024, after a breakout by several thousand inmates. At least a dozen people died as gang members attacked the main prison in Haiti's capital, triggering a breakout by several thousand inmates, an AFP reporter and an NGO said on March 3. "We counted many prisoners' bodies," said Pierre Esperance of the National Network for Defense of Human Rights, adding that only around 100 of the National Penitentiary's estimated 3,800 inmates were still inside the facility after the gang assault overnight on March 2. (Photo by Luckenson JEAN / AFPTV / AFP)
A helyi bűnszervezetek közel négyezer rabot szabadítottak ki Haiti két legnagyobb börtönéből.
Fotó: AFP

Már Port-au-Prince legnagyobb repülőterét is lezárták: nem szállhatnak fel gépek és utasok sem tartózkodhatnak a terminálokban, ugyanis a bűnszervezetek napok óta ostromolják az épületet. Az AP News újságírói látták, ahogy 

egy páncélozott teherautóból katonák tüzet nyitnak bandatagokra, hogy megakadályozzák a reptérre való bejutást és fedezzék az alkalmazottak menekülését.

Ez a támadás nem sokkal azután történt, hogy hétfőn kijárási tilalmat, valamint rendkívüli állapotot hirdettek Haitin a döbbenetes börtönlázadás után. A karibi ország két legnagyobb börtönét ostromolták meg a bűnszervezetek és 3700 rabot szabadítottak ki. A fegyveresek vezérei azt nyilatkozták, hogy ki akarják kényszeríteni Ariel Henry miniszterelnök lemondását, aki jelenleg külföldön tartózkodik. A kormányfőt támadó csoportok Port-au-Prince 80 százaléka felett vették át az uralmat.