„Személyes biztonsági ellenőrzés” alá helyezték Jaroslaw Gromadzinski altábornagyot – közölte a lengyel védelmi minisztérium. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz miniszter pedig igyekezett mindenkit megnyugtatni egy televíziós interjúban, hogy nincs feszültség Lengyelország és szövetségesei között a kémelhárítási ügy miatt.

Elbocsátották, hazarendelték és kémelhárítási vizsgálat alá helyezték a NATO-EU közös harccsoportjának, az Eurocorps lengyel vezetőjét.
Polish Army Conference On The New Homeland Defence ActDivisional general Jaroslaw Gromadzinski during the conference "Homeland Defence Act - New Power of the Polish Army" at War Studies Academy in Warsaw, Poland on March 28, 2022 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Elbocsátották, hazarendelték és kémelhárítási vizsgálat alá helyezték a NATO–EU közös harccsoportjának, az Eurocorps lengyel vezetőjét
Fotó: AFP

A kémelhárítás vizsgálódik

A miniszter elmondta, hogy a vizsgálat célja az ügy tisztázása, ám többet nem árult el arról. Mindazonáltal a politikus súlyos ügynek minősítette az elbocsátást. 

Habár a miniszter szerint a katonatiszt leváltása zökkenőmentes volt és arról előzetesen tájékoztatták a szövetségeseket, a Financial Times mégis arról értesült, hogy a helyzet „nagy meglepetésként” érte az Eurocorps magas rangú tisztviselőit. A lapnak nyilatkozó, az ügyet közelről ismerő tisztviselő azt is elmondta, hogy Varsó nem adott további tájékoztatást arról, hogy milyen „kényes kérdésben” vizsgálódik a kémelhárítás.

A lengyel védelmi minisztérium közlése alapján kémelhárítási vizsgálatot több okból is lehet indítani. Ezek egyike „a minősített információk védelme”.

Egy tábornok elbocsátása egy ilyen posztról csapást jelent országunk tekintélyére és hitelességére. Úgy gondolom, hogy a vádak bizonyára súlyosak. Máskülönben valószínűleg nem került volna sor ilyen akcióra

– jelentette ki Roman Polko tábornok a lengyel médiának, amire a Portfolio bukkant.

Gromadzinski tagadta, hogy bármi rosszat tett volna és az X közösségi médiumban arról írt, hogy 

hiszem, hogy a katonai kémelhárítás által kezdeményezett vizsgálati eljárás számomra pozitívan fog végződni,

a hadseregben eltöltött 34 éve alatt „mindig méltósággal képviseltem a lengyel katona-egyenruhát”.

A lengyel katonatisztet tavaly júniusban bízták meg a franciaországi Strasbourgban székelő Eurocorps vezetésével. Az európai hadtest 1992-ben francia–német harccsoportként hoztak létre, de azóta más országok, köztük Lengyelország katonáit is bevonták.

A lengyel parancsnok a közelmúltban részt vett az ukrán katonák németországi kiképzésének felügyeletében is. Az Eurocorps vezetése előtt Gromadzinski a lengyel csapatok parancsnoka volt Irakban és Szíriában, valamint szolgált a lengyel fegyveres erők vezérkarában is.

Lengyelország az Eurocorps új vezetőjének Piotr Blazeusz altábornagyot nevezte ki.

A lengyel kormány már készül a háborúra?

A lengyel kormányban egyre többen gondolják úgy, hogy az orosz–ukrán háború belátható időn belül kiterjedhet másokra is.