Autóutak, síparadicsomokat és egész körzeteket zártak le az idei tél legkomolyabb hóvihara miatt az Egyesült Államok Kalifornia és Nevada államában szombatra

Blizzard warning issued for California’s Sierra Nevada
Fotó: Anadolu via AFP

A két állam határán fekvő Sierra Nevada hegység egyes részein előrejelzések szerint 3 méter havat is hozhat a viharzóna, ami a magasabb csúcsokon óránkénti 200 kilométert meghaladó széllökésekkel érkezett pénteken. Szombatra Nevada állam nyugati részén 130 kilométer körüli szélsebességet jeleznek előre. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint szombaton a nap első felében óránként mintegy 10-15 centi hó hullhat le.

A kaliforniai autópálya-rendőrség lezárta az állam egyik fontos autóútjának hosszabb szakaszát a veszélyes útviszonyok miatt.

A Lake Tahoe környéki népszerű síközpontok közül 9 nem üzemel, több helyen lavinafigyelmeztetés van érvényben. Vasárnapig zárva tartják a Yosemite Nemzeti Parkot is.

Blizzard warning issued for California’s Sierra Nevada
Fotó: Anadolu via AFP

A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy senki ne induljon útnak, de akinek halaszthatatlan dolga van Kalifornia keleti és Nevada nyugati részének hóvihar által érintett térségében, készüljön fel arra, hogy akár hosszabb időre is az autójában rekedhet. 

Helyi idő szerint szombat reggel mintegy 50 ezer fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Kegyetlen hóvihar csapott le Németországra – hatalmas dugók alakultak ki az autópályákon

A leghosszabb sor több mint 30 kilométeres.