Nemzetközi gazdaság

Rendkívüli támogatást sürget Ukrajnának Donald Tusk

Az Odessza elleni pusztító erejű csapás után a lengyel miniszterelnök ismét az USA-hoz fordult. Az Ukrajnának szánt segélycsomag elhúzódó téma az Egyesült Államokban, de a képviselőház még nem szavazott róla.

Az orosz-ukrán háború idei egyik legdurvább támadása érte pénteken Odesszát. Az ukrán kikötőváros elleni pénteki orosz rakétatámadásban több mint 20 ember életét vesztette, és legalább 70-en megsebesültek. Az eset után Donald Tusk lengyel miniszterelnök felszólította Mike Johnson amerikai republikánus házelnököt, hogy szavazzanak meg egy rendkívüli, 60 milliárd dolláros segélyprogramot Ukrajna számára – írta meg a PolskieRadio.

Chancellor Scholz receives Macron and Tusk
Donald Tusk
Fotó: AFP

Nézzük csak meg Odesszát. Hány érvre van még szükség a döntéshez?

– tette fel a kérdés az X közösségi oldalon (korábbi Twitter) Donald Tusk.

A szóban forgó amerikai segélycsomag már régóta napirenden van Washingtonban. A szenátus már korábban elfogadta azt, azonban a képviselőházban elakadt, mivel Mike Johnson egyelőre nem hajlandó szavazásra bocsátani, annak ellenére sem, hogy az alsóházban láthatóan támogatják a törvényjavaslatot. A republikánus házelnök ragaszkodik ahhoz, hogy

nem fogja siettetni az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt, összesen 95,3 milliárd dolláros segélycsomag jóváhagyását. Ebből Kijevnek 60 milliárd dollár jutna.

A hét elején Donald Tusk figyelmeztette az amerikai vezetőket, hogy emberek millióinak sorsa és ezrek élete függ attól, hogy a republikánusok engedélyezik-e az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyről szóló szavazást.

Az Egyesült Államok legutóbb decemberben nyújtott támogatást Kijevnek. Washington eddig már összesen 300 millió dollár értékű, fegyverekből és katonai felszerelésekből álló védelmi segélycsomagot ígért meg Ukrajnának, a mostani csomag ezen felül érkezne.

A franciáknak nem tetszik Macron háborús buzdítása

Hiába igyekszik a keménykezű vezető látszatát kelteni Emmanuel Macron, a francia elnök népszerűsége nagyot zuhant az ukrajnai háborúval kapcsolatos kijelentései miatt. A közvélemény-kutatók szerint a politikusról az emberek 28-29 százaléka van pozitív véleménnyel.

 

Mike Johnson Donald Tusk orosz-ukrán háború segély Odessza
Kapcsolódó cikkek