Közélet

A Fehér Ház elnöke szerint Biden először Amerikával kell hogy foglalkozzon – nincs egyezség Ukrajna támogatásában

Négyszemközt egyeztetett Joe Biden és a képviselőház elnöke, Mike Johnson. Johnson őszintén elmondta a testület republikánus részének véleményét az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros csomagról. Szerinte Amerika az első, csak utána lehet Ukrajnáról beszélni.

Az amerikai képviselőház elnöke négyszemközt egyeztetett a Fehér Házban Joe Bidennel az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros támogatásról. A republikánus Mike Johnson közölte az elnökkel, hogy előbb foglalkozzon az Egyesült Államokkal, és csak utána járjon Ukrajnán az esze.

US Speaker of the House Mike Johnson speaks to reporters after a meeting with US President Joe Biden and Congressional leadership at the White House in Washington, DC, on February 27, 2024. Biden is meeting with the congressional leaders in a bid to unlock billions of dollars in stalled emergency aid to Ukraine and avert a looming government shutdown at home. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Mike Johnson: Biden először Amerikával foglalkozzon, utána gondoljon Ukrajnára.
Fotó: Jim Watson / AFP

Volt lehetőségem egy ideig négyszemközt beszélgetni az elnökkel az Ovális Irodában. Őszinte és becsületes beszélgetés volt

– mondta egy sajtótájékoztatón Johnson.

Az volt a célom, hogy kifejezzem azt az álláspontot, hogy Amerika az első, először hazánk szükségleteiről kell gondoskodnunk. Amikor szükségetekről beszélek, akkor főként a határaink védelmére gondolok

– magyarázta a képviselőház elnöke.

Mike Johnson elmondta, hogy a legfontosabb, hogy az USA határa biztonságos legyen, és szerinte ez csakis Joe Bidenen múlik.

Az elnöknek megvan a lehetősége, hogy biztosítsa a határainkat, és ennek a feladatnak kell prioritást élveznie. Ezt el is mondtam neki

– mondta a találkozóról Johnson.

Az Egyesült Államok képviselőházában hónapok óta nem születik döntés arról a támogatási csomagról, amely tartalmazza az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros segélyt. Emellett Tajvannak és Izraelnek szánt pénzek is vannak ebben a csomagban, valamint a határvédelemre szánt források.

Joe Biden már többször hangoztatta, hogy az Ukrajnának szánt támogatás végeredményben az amerikai gazdaságnak is segít. A 60 milliárd dollár olyan katonai eszközöket és felszereléseket tartalmaz, amelyek jelenleg az USA raktáraiban állnak. Biden szerint, ha ezeket elküldik Kijevnek az oroszok elleni harchoz, akkor az amerikai ipar hatalmas megrendeléseket kaphatna a készletek feltöltése miatt.

A képviselőházban ugyan elakadt a támogatási csomag, de a demokrata többségű szenátus már régebben áldását adta a tervre. A szenátus vezetője, Chuck Schumer ráadásul úgy beszélt az ukrajnai konfliktusról, mintha az Amerika saját háborúja lenne.

Nem várhatunk egy, két vagy három hónapot. Mert akkor nagy valószínűséggel elveszítjük a háborút, a NATO legjobb esetben is szétesik, és a szövetségesek elfordulnak az Egyesült Államoktól

– nyilatkozta Chuck Schumer.

 

ukrajna Joe Biden segély képviselőház Amerika
Kapcsolódó cikkek