Közélet

Az orosz-ukrán háború 760. napja – orosz rakéta került a lengyel légtérbe

Az incidens alig több mint fél percig tartott, reagált a lengyel és az ukrán hadvezetés is.

Az Oroszország által Ukrajna elleni éjszakai csapások során kilőtt cirkálórakéták egyike rövid időre megsértette Lengyelország légterét – közölte az ország hadserege.

 

„Az objektum Oserdów város közelében lépett be a lengyel légtérbe, és 39 másodpercig tartózkodott ott – közölték a fegyveres erők az X közösségi médiaplatformon. – A teljes repülés alatt a katonai radarrendszerek követték az útját.”

Korábban azt közölték, hogy a támadás során lengyel és szövetséges repülőgépeket aktiváltak Lengyelország légterének védelmére.

Az ukrán hadsereg közölte, hogy az ország légvédelmi rendszerei 18 Oroszország által indított rakétát és 25 drónt semmisítettek meg. Szergej Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője szerint az éjszakai csapások csak kisebb károkat okoztak.

Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete vasárnap kora reggel posztolt az X-en: „Oroszország továbbra is válogatás nélkül indít drónokat és rakétákat, nem törődve a civilek millióival, megsértve ezzel a nemzetközi jogot.”

14:46

Amerikai bombázók közelítették meg az orosz határt

Oroszország egy MiG-31-es vadászrepülőgépet riasztott, miután két amerikai B-1B bombázó közeledett az orosz határ felé a Barents-tenger felett – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az amerikai repülőgépek visszafordultak, miután a MiG-31-es a levegőbe emelkedett – tette hozzá a minisztérium. 

11:08

Be kellett avatkoznia Ukrajnának – támadás alatt az energetikai rendszer

Ukrajna jócskán megnövelte az áramimportot, és leállította az exportot vasárnap, miután rakéta- és dróntámadások sorozata érte az ország energetikai rendszerét – közölte az energiaügyi minisztérium.

„A mai napra az áramimportot 14 900 megawattórára prognosztizálják. Export nem várható” – áll a minisztérium közleményében.

Ukrajna a március 22-i támadás előtti napon 3300 megawattórát importált, az export pedig 2148 megawattóra volt.

A termelő és átviteli létesítményeket pénteken támadta meg Oroszország, ami számos régióban jelentős áramkimaradásokat okozott. Három ukrajnai régióban is megtámadtak energetikai létesítményeket, egyiket vasárnap reggel.

A minisztérium szerint az oroszok megpróbáltak támadást intézni egy kritikus energetikai infrastruktúra-létesítmény ellen Lviv régióban.

„A berendezések kigyulladtak, és a létesítményt áramtalanították. Áldozatok nem voltak. A károk felmérése folyamatban van” – közölte a minisztérium.

A kijevi régióban megrongálódtak az elektromos vezetékek, és két településen 1400 háztartásban szűnt meg az áramszolgáltatás.

 

10:41

Szijjártó Péter: alapvető érdek az orosz–ukrán háború mielőbbi lezárása

Magyarország alapvető érdeke az orosz–ukrán háború mielőbbi lezárása, a tűzszünet, a béketárgyalások megkezdése, mert minden egyes nap, amely háborúval telik a közvetlen szomszédságában, egyre közelebb hozza a harmadik világháború rémképét – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Európában a politikusok egyre-másra kezdik teljesen elveszíteni a józan eszüket, a béke hangja teljes egészében visszaszorul, az európai politikai vezetők jelentős része háborús pszichózisban szenved. Háborús nyelvezetet beszélnek, úgy gondolkodnak, mintha maguk is háborúban állnának, jól láthatóan személyes üggyé kezdik alakítani az Oroszország és Ukrajna közötti háborút, képtelenek a józan ész alapján mérlegelni döntéseiket – mondta.

Hozzátette, ennek az eredménye, hogy olyan kijelentések születhetnek, amelyek szárazföldi csapatok küldésére vonatkoznak.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a NATO a világ legerősebb védelmi szövetsége, Oroszország részéről egyetlen NATO-tagot sem lenne logikus megtámadni, hiszen az arra kötelezné a szervezetet, hogy válaszoljon egy ilyen támadásra.

Világos, hogy most próbálnak visszaélni ezen alapszerződésben szereplő 5-ös cikkellyel, hiszen szárazföldi csapatok küldése esetén nem lenne elkerülhető egy konfrontáció a csapatokat küldő NATO-tagország és Oroszország között, onnantól a cikkelyre hivatkozás valós világháborús veszélyt rejtene – közölte.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a NATO védelmi, és nem támadó szövetség, jelenleg nem áll támadás alatt, így nem is kell védekeznie, „teljesen elfogadhatatlan volna, ha valaki a józan észt nélkülöző döntése alapján vetné bele magát egy háborús konfliktusba”, majd azt kérné a többiektől, lépjenek be ők is.

A miniszter az európai védelmi iparról azt mondta, hogy annak fejlesztését Magyarország helyesnek tartja az európai ipar növekedése érdekében és azért is, hogy Európa meg tudja védeni magát akár az Egyesült Államok bevonása nélkül is.

Magyarországnak régóta ez az álláspontja, ám az európai védelmi ipar fejlesztésének szükségességét nem az orosz–ukrán háborúval összefüggésben fogalmazta meg – hangoztatta.

Szijjártó kifejezetten veszélyesnek tartja, amikor az Európai Tanács elnöke hadigazdaság alapításáról, a működés háborús alapra helyezéséről beszél, mert ezek olyan szavak, amelyek önmagukban is rendkívüli kockázatot jelentenek.

Magyarország továbbra sem hajlandó részt venni olyan politikai, pénzügyi vonatkozású akcióban, amelynek célja, hogy újabb fegyvereket juttassanak el Ukrajnába, mert minél több fegyvert juttatnak el oda, annál tovább húzódik a háború, annál többen halnak meg, annál nagyobb lesz a pusztítás és a háború továbbterjedésének veszélye – jelentette ki.

Szijjártó Péter hangoztatta: fegyverszállításokról, az abban való részvételről, az ahhoz szükséges döntésekről Magyarország részéről egész egyszerűen szó sem lehet.

Ha az európai politikusok az elmúlt időszakban feleannyit foglalkoztak volna a béketeremtés szükségességével, mint fegyverszállításokkal, ma már elmondhatnánk, közelebb kerültünk a békéhez, és képesek voltunk megvédeni emberek százezreinek életét

– mondta.

09:51

Stratégiai célpontot ért találat Lvivben

Orosz légicsapás ért kritikus infrastruktúrát a nyugat-ukrajnai Lviv régióban – közölte Makszim Kozickij helyi kormányzó.  

„Két előzetes találat érte ugyanazt a kritikus infrastrukturális létesítményt, amelyet a megszállók az éjszaka célba vettek” – mondta Kozytskyi a Telegramon.
 

09:26

Orosz rakétatámadás érte Kijevet és Lviv környékét

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét. Az ukrán légierő szerint  

Oroszország 57 drónt és rakétát lőtt ki Kijevre és Lviv környékére vasárnap, nagy részüket sikerült semlegesíteni.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arról számolt be a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, hogy több robbanás is történt az ukrán fővárosban, miközben a légvédelmi rendszerek a támadás elhárításán dolgoztak.

Az ukrán légvédelmi erők körülbelül egy tucat Oroszországból indított rakétát lőttek le Kijev fölött és a főváros közelében, áldozatokról és nagyobb károkról egyelőre nincs információ – számolt be Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője. Az orosz erők rakétatámadást indítottak a nyugat-ukrajnai Lviv környéke ellen is. Andrij Szadovij, a város polgármestere azt közölte, hogy húsz rakéta és hét drón támadta a kritikus infrastruktúrát.
A Lviv környékére kilőtt egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét, ezért készültségbe helyezték az ügyeletes erőket, és felszálltak a lengyel és szövetséges repülőgépek, hogy biztosítsák az ország légterét.

08:24

Az orosz hadsereg ukrán rakétatámadást vert vissza Szevasztopolnál

Ukrán rakétatámadást vert vissza az orosz haderő a Krím félszigeti Szevasztopolnál szombaton késő este a város kormányzójának közlése szerint.

Az orosz légvédelmi egységek több mint tíz ukrán rakétát semmisítettek meg a Krím félsziget felett. „Hadseregünk visszaverte a Szevasztopol elleni nagyszabású támadást” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Mihail Razvozsajev, a város kormányzója, akit az Oroszország általi 2014. évi bekebelezés után neveztek ki.

A kormányzó szerint több mint tíz ukrán rakétát lőttek le, egy nőt repeszsérülésekkel szállítottak kórházba, több épület és egy gázvezeték pedig megrongálódott. A tengeri és szárazföldi közlekedést órákra felfüggesztették a támadás után. A Krím kulcsfontosságú logisztikai központ az Ukrajna déli részét ellenőrző orosz haderő számára. A félszigetet gyakran támadja Ukrajna rakétákkal és drónokkal.

cirkálórakéta Ukrajna Oroszország Lengyelország
Kapcsolódó cikkek