Oroszország nem hallgat majd az elnökválasztására vonatkozó, előregyártott nyugati értékelésekre – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán a sziriuszi Ifjúsági Világtalálkozón.

In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik late on February 22, 2024, Russia's President Vladimir Putin delivers an address on Defender of the Fatherland Day at the Kremlin in Moscow. (Photo by Alexander KAZAKOV / POOL / AFP)
Vlagyimir Putyin, orosz-ukrán háború, Oroszország, Kreml
Fotó: Alekszandr Kazakov / AFP

„Tudjuk, hogy több országban már most megbeszéléseket tartanak arról, hogy miként fogják majd a tájékoztatásban megkérdőjelezni az egy hét múlva esedékes választások eredményét. De mi nem leszünk hajlandók odafigyelni a következtetéseikre és az értékelésükre” – mondta Peszkov.

A Központi Választási Bizottság (CIK) úgy döntött, hogy a választást március 15. és 17. között rendezik meg. 

Ez lesz az Oroszországi Föderáció történetében az első háromnapos elnökválasztás. 

A szavazólapon négy jelölt neve fog szerepelni: Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnöké (függetlenként indult), Vlagyiszlav Davankové (Új Emberek párt), Nyikolaj Haritonové (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja) és Leonyid Szluckijé (Oroszországi Liberális Demokrata Párt).

Peszkov egyébként a Szocsi közelében lévő Sziriuszban megtartott fórumon azt hangoztatta, hogy Moszkva soha nem avatkozott be az amerikai választásokba, és hogy a novemberi elnökválasztáson se tesz ilyet. A szóvivő szerint az amerikai adófizetők pénzéből javadalmazott különleges ügyész és az illetékes parlamenti bizottság is arra a következtetésre jutott, hogy nem történt orosz beavatkozás az amerikai választásokba.

Mi soha senkinek nem szabjuk meg, hogy hogyan éljen, de azt sem akarjuk, hogy nekünk diktáljanak. És ezért természetesen el fogunk fojtani minden kísérletet, hogy valaki beavatkozzon a választásainkba

– hangsúlyozta.

Elmondta azt is egyebek között, hogy Moszkva nem szereti azokat az amerikai vezetőket, akik sértegetik Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és azokat sem, akik arról beszélnek, mindent megtesznek Oroszország legyőzéséért. „A gyakorlatban fogunk gondoskodni róla, hogy kiderüljön: nincs igazuk. És ki fog derülni, hogy nincs igazuk. De szívesen látunk mindenkit, aki beszélni akar velünk” – hangsúlyozta a szóvivő. Hangot adott álláspontjának, miszerint 

az Egyesült Államok háborúban áll Oroszországgal, mert „amerikai tankok orosz területen haladnak”. 

Ezzel arra utalt, hogy az ukrán hadsereg amerikai Abrams harckocsikat vetett be az Oroszország által elcsatoltnak nyilvánított donyecki régióban.

Megjegyezte, hogy ezek a tankok végeredményben elégnek, mint ahogy égni fognak és le fognak zuhanni az amerikai repülőgépek is, amelye„orosz terület fölött” repülnek majd. (Az orosz védelmi tárca szerdán a harmadik Abrams megsemmisítéséről tett bejelentést.)

Peszkov értékelése szerint az orosz–amerikai viszony soha nem volt rosszabb, mint most. 

Rámutatott ugyanakkor, hogy csak ez két ország képes biztosítani a hadászati stabilitást a világon.

Megjegyezte, hogy a Nyugat a tűzzel játszik, amikor azt fontolgatja, hogy katonákat vezényeljen Ukrajnába. Leszögezte, hogy Oroszország nem hunyhat szemet a NATO keleti terjeszkedése felett.

Peszkov újságíróknak azt is elmondta, hogy Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Szergej Kobilas orosz altábornagy és Viktor Szokolov admirális ellen kiadott elfogatóparancsának jogszerűségét, mert nem részese a testület statútumának. Kobilas az orosz nagy hatótávolságú légierő, Szokolov pedig a Fekete-tengeri Flotta parancsnoka.

Az ICC korábban Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman ellen adott ki elfogatóparancsot. A bíróság joghatóságát Washington és Peking sem ismeri el.