Közélet

Az orosz-ukrán háború 742. napja – Négy irányból támadtak éjjel az orosz drónok

Az orosz hadsereg iráni gyártmányú drónokkal támadta az ukrán állásokat. Az ukrán légierő leszámolt az ellenséges drónok többségével.

Március 6-án, szerdán éjjel az orosz hadsereg Shahed típusú, iráni gyártmányú öngyilkos drónokat indított Ukrajna területére négy irányból – a Balaklava és a Krím félszigeten található Kauda, valamint az oroszországi Primorsko-Atarszk és Kurszk régióból – számolt be az Unian ukrán hírügynökség.

Military mobility of Ukrainian soldiers in direction of Bakhmut
Fotó: Anadolu via AFP

Az ukrán légierő a Telegramon számolt be a 42 ellenséges drónról, melyekből 38-at sikeresen megsemmisítettek. Az ukrán fegyveres erők hozzátették, hogy az ellenséges drónokat Odessza, Szumi, Herszon, Dnyipropetrovszk, Harkiv, Cserkasszi, Hmelnickij és Vinnicja régióban semmisítették meg.

Az éjszaka folyamán az oroszok öt S-300-as rakétát lőttek ki a donyecki régió ideiglenesen megszállt részéből. 

Az ukrán légierő rakétaelhárító egységeit, a védelmi erők tűzvédelmi egységét, valamint a rendelkezésre álló haditechnikai eszközeiket is bevetették a támadás visszaverésének érdekében.

Több mint hetven összecsapás volt az ukránok és az oroszok között az elmúlt napon

A földön és a levegőben is támadnak az oroszok. Herszon és Harkiv megyét ágyútűz alá vették, miközben több ponton is előrenyomultak a szárazföldi csapataik. Több mint 70 összecsapásra került sor az ukrán védőkkel egyetlen nap alatt.

 

 

19:49

Holland államtitkár: az ukrán menekülteknek hozzá kell járulniuk ellátásuk költségeihez

A Hollandiában menekültstátuszt kapott és már munkába állt ukránoknak a jövőben havonta mintegy 350 euróval hozzá kell járulniuk ellátásuk költségeihez – jelentette be Eric van der Burg igazságügyi és belbiztonságért felelős államtitkár a parlament alsóházának írott feljegyzésében. Az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta az ukrán menekültek vízum nélkül élhetnek és dolgozhatnak Hollandiában, és mentesülnek a rezsi, az egészségbiztosítás és a helyi adók fizetése alól.

19:28

Az amerikai szankciók miatt zászlót vált az orosz olajflotta

hajózási adatok, valamint iparági és kormányzati tisztviselőktől származó információk szerint az elmúlt hetekben több tucat, Oroszország által használt olajszállító tartályhajó cserélte le Libéria és a Marshall-szigetek zászlóját, mivel az Egyesült Államok szigorította a szankciók érvényesítését az ott regisztrált hajókkal szemben.

19:27

Peszkov: Moszkvát nem érdekli, hogy a Nyugat mit mond majd az orosz elnökválasztásról

Oroszország nem hallgat majd az elnökválasztására vonatkozó, előregyártott nyugati értékelésekre – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán a sziriuszi Ifjúsági Világtalálkozón. „Tudjuk, hogy több országban már most megbeszéléseket tartanak arról, hogy miként fogják majd a tájékoztatásban megkérdőjelezni az egy hét múlva esedékes választások eredményét. De mi nem leszünk hajlandók odafigyelni a következtetéseikre és az értékelésükre” – mondta Peszkov.

18:30

Terroristának minősítették Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot Oroszországban

A 61. évében járó, emigrációban élő volt szovjet és orosz sakkozót egy moszkvai bíróság 30 ezer rubel (mintegy 120 ezer forint) pénzbüntetésre is ítélte a külföldi ügynökökről szóló törvény be nem tartása miatt.

17:50

Majdnem Zelenszkij életébe került: orosz rakéták csapódtak be az ukrán elnök közvetlen közelében

Orosz rakétacsapás érte Odesszát akkor, amikor Volodimir Zelenszkij a görög miniszterelnökkel találkozott – írta a CNN. Zelenszkij úgy nyilatkozott, hogy nem sebesült meg, de elég közel volt ahhoz, hogy lássa és hallja a becscsapódásokat. Egyúttal megerősítette, hogy több ember meghalt és megsérült.

12:46

Ukrajna hajlandó elfogadni az uniós agrárkorlátozásokat

Ukrajna felkészült rá, hogy elfogadjon korlátozásokat az Európai Unióval való kereskedelmében annak érdekében, hogy vége vessen a politikai vitának Lengyelországgal. Egyúttal azonban szeretné elérni, hogy Brüsszel tiltsa be a Fehéroroszországon és a balti államokon keresztül érkező orosz agrárimportot.

11:19

Nagyot kaszálhatott az észt fegyverkereskedő az ukrajnai háborún

Ants Poldsam észt fegyverkereskedő drágán adott el az ukrán hadseregnek szánt lézeres irányzékokat, így azokon több mint 1 millió eurót kereshetett a német költségvetés terhére – számol be az Ukrán Pravda. Az alaphír az észt Ekspress portálon jelent meg.

08:39

Nyolcezernél is többen érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 4365-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3841-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte csütörtök reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 17 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

orosz ukrán háború drón támadás
Kapcsolódó cikkek