Nemzetközi gazdaság

Majdnem Zelenszkij életébe került: orosz rakéták csapódtak be az ukrán elnök közvetlen közelében

Az ukrán elnök életveszélyben volt, amikor rakétatámadás érte Odesszát. Többen meghaltak, Zelenszkij nem sérült meg.

Orosz rakétacsapás érte Odesszát akkor, amikor Volodimir Zelenszkij a görög miniszterelnökkel találkozott – írta meg a CNN.

This handout photograph taken and released by the Ukrainian Presidential press service on February 4, 2024 shows the President Volodymyr Zelensky (C) talking with servicemen during his visit to Zaporizhzhia region, amid Russian invasion in Ukraine. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukrainian Presidential Press Service" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Majdnem Zelenszkij életébe került: orosz rakéták csapódtak be az ukrán elnök közvetlen közelében. Fotó: AFP

Az amerikai lap arról számolt be, hogy az ukrán elnök szerdán a fekete-tengeri kikötővárosban tartózkodott Kirjakos Micotakisz görög kormányfővel, amikor rakétatámadás érte az ukrán várost, ráadásul a találkozó közelében. Zelenszkij úgy nyilatkozott, hogy nem sebesült meg, de 

elég közel volt ahhoz, hogy lássa és hallja a becsapódásokat.

Egyúttal megerősítette, hogy több ember meghalt és megsérült. „Ma a tanúi voltunk ennek a légicsapásnak. Megint láthattuk, kikkel van dolgunk. Nem érdekli őket, hol csapnak le. Még nem ismerek minden részletet, de azt tudom, hogy vannak halottak és sebesültek” – nyilatkozta Odesszából.

Görög kollégája felidézte, hogy körbejárta Zelenszkijjel a várost, amely a hónapok óta tartó orosz csapások következtében hatalmas károkat szenvedett. Egy ponton felzúgtak a légiriadó szirénái. „Miután beszálltunk az autókba, nem sokkal később hatalmas robbanást hallottunk. Nekem ennél nem kell élénkebb emlékeztető arról, hogy itt igazi háború folyik, amelyben nemcsak a fronton halnak meg, hanem ártatlan polgárok is” – mondta Micotakisz.

A CNN megjegyezte, hogy bár az ukrán elnök gyakran vállal nagy kockázattal járó utakat a frontra, illetve több tucatnyi világvezetőt fogadott Ukrajnában az Oroszországgal vívott, két éve tartó háború során, de a szerdai támadáshoz hasonló még nem érte Zelenszkijt.

Hivatalos források szerint az orosz rakétatámadásban öten veszítették életüket, és mindössze 500 méterre következett be az ukrán elnöki stábtól.

 

orosz rakéta orosz-ukrán háború Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek