Megkezdődött a Csengeren épülő, 1500 fő befogadóképességű börtön zárkáiba kerülő fém- és fa berendezési tárgyak gyártása. Magyarország legkorszerűbb börtönében az innovatív informatikai fejlesztések mellett a zárkafelszerelés is megújul. A büntetés-végrehajtás sopronkőhidai vasipari üzemében és budapesti faipari műhelyében a gyártás gőzerővel zajlik – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Forrás: Büntetés-végrehajtás

A fém berendezési tárgyakat a zárkaszekrények kivételével – melyek kivitelezését a Bv. Holdinghoz tartozó Duna Mix Kft.-vel együttműködve végzik – a Sopronkőhidai Kft. vasipari üzemében készítik. Május végéig mintegy 878 asztalt, 1575 ülőkét, 1554 ágyat és 1529 szekrényt gyártanak le.

A fém zárkaberendezések a korábban rendszeresített felszerelésektől teljesen eltérők lesznek. A biztonsági szempontoknak megfelelően a fogvatartotti ágyak, szekrények, asztalok és székek mindegyike falra rögzíthető lesz. Kialakításuknál fő szempont volt, hogy vandálbiztosak legyenek, ne lehessen szétbontani őket, illetve ne legyenek alkalmasak tiltott tárgyak elrejtésére. Ezeken kívül az is fontos, hogy éles sarkok és élek ne legyenek a termékeken.

Forrás: Büntetés-végrehajtás

Másfél hónap alatt 850 bútort készítenek a fogvatartottak a Nagyfa-Alföld Kft. budapesti telephelyén, a délelőtti és délutáni műszakban összesen 30 elítélt állítja össze a termékeket faipari alapanyagokból. Ha ezzel a munkával elkészülnek, szolgálati lakások berendezési tárgyainak elkészítéséhez fognak hozzá, egyebek mellett mobil konyhát, ágyakat, polcokat és kültéri padokat gyártanak majd.