Szijjártó Péter szerint az elmúlt két évben az történik, amit Magyarország a háború elejétől mondott, azaz az Oroszország elleni szankciók nem működnek, és a csatatéren nem lesz megoldása a háborúnak.

Antalya Diplomacy Forum 2024
Fotó: Anadolu via AFP

Minél tovább tart az orosz-ukrán háború, annál közelebb kerülhet hozzánk az a rémisztő veszély, amelyet harmadik világháborúnak lehet nevezni 

– közölte.
A nyugat-európaiak először csak sisakokat, majd lőszereket, kézifegyvereket, harckocsikat, rakétákat küldtek Ukrajnának, ezek után nem csoda, hogy egyes nyugati politikusok már szárazföldi csapatok küldéséről beszélnek – mondta. Ez teljesen szembemegy az eddigi közös döntésekkel – jelentette ki. Kifejtette:

a NATO-tagországok két éve hoztak egy döntést, amely szerint a NATO nem hadviselő fél,

és mindent meg kell tenni a és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért. Azok a nyugati politikusok, akik csapatok küldéséről beszélnek, ezt a NATO-döntést sértik meg.
Hangsúlyozta: Magyarország álláspontja az, hogy sem fegyvert, sem katonákat nem küld Ukrajnába, az emberéleteket csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet megmenteni. Álláspontja szerint a NATO védelmi szövetség, és nem dolga megtámadni senkit. Felelőtlennek és veszélyesek nevezte egyes nyugat-európai politikusok kijelentéseit, mert 

egy ilyen pattanásig feszült helyzetben egy felelőtlen mondat világszintű tragédiává, biztonsági kihívássá alakulhat.

A legfontosabb, hogy mindenki térjen vissza a józan ész talajára, és tartózkodjon az olyan nyilatkozatoktól, amelyek eszkalálhatják a háborút.
A miniszter szerint minél tovább tart a háború, annál többen halnak meg, és annál rosszabb lesz Ukrajnának. 

Hónapok óta hallom, hogy a csatatéren az ukránok kivívnak egy olyan pozíciót, amelyből jobb helyzetből kezdhetnek tárgyalásokat. Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy ez a forgatókönyv megbukott, az idő Oroszország oldalán áll

– mondta.
Szijjártó Péter szerint megnyugtató, hogy az európai politikusok többsége Macron nyilatkozata után világossá tette, nem fognak katonákat küldeni Ukrajnába. A balti államok harcias álláspontja nem újdonság, de megnyugtató, hogy az amerikai elnök sem a csapatok küldése mellett foglalt állást - fűzte hozzá. 

A Visegrádi négyek álláspontja 

Arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) keddi találkozóján mind a négy ország miniszterelnöke világossá tette: nem kívánnak szárazföldi csapatokat küldeni Ukrajnába. Igaz, hogy a béke kérdését másként ítélik meg, de mind a négy ország és kormány számára világos, hogy 

a nemzeti érdekek érvényesítése miatt előnyös a visegrádi együttműködés.

Az illegális migrációval, az energiaellátás szuverenitásával, a mezőgazdaság fejlődésével kapcsolatban az érdekek egybeesnek, és azokat közösen eredményesebben tudják megvédeni – jegyezte meg.