Részvétét fejezte ki levélben Szijjártó Péter külügyminiszter Szergej Lavrovnak, Oroszország külügyminiszterének a péntek esti moszkvai terrortámadás miatt.

Fotó: AFP

Az MTI-hez szombaton eljuttatott levélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „Kérem, engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki őszinte részvétemet önnek és Oroszország valamennyi polgárának a tegnapi moszkvai terrortámadás miatt. Ez a bestiális támadás újfent bizonyítja, hogy a terrorizmus egy olyan súlyos globális kihívás, melynek leküzdéséhez széles körű nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország készen áll arra, hogy a jövőben is hozzájáruljon a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem fokozásához” – fogalmazott Szijjártó Péter. „Az áldozatokat gyászoljuk, családjaiknak lelki erőt, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánunk” – tette hozzá.

Nincs nyomuk az elkövetőknek

A jelek szerint továbbra sincs nyomuk az elkövetőknek. Az Iszlám Állam – amely péntek este magára vállalta a cselekményeket – közleménye szerint a támadók „biztonságosan visszavonultak bázisaikra”. Az orosz nemzeti gárda közölte, hogy a helyszínen tartózkodik, és keresi a terroristákat. 

Eközben az orosz külügyminisztérium bírálta az Egyesült Államokat, amiért ilyen gyorsan felmentette Ukrajnát mint a moszkvai koncertterem elleni támadás lehetséges szereplőjét. A Bild arra is emlékeztetett, hogy 

néhány hete az Egyesült Államok nagykövetsége a honlapján figyelmeztetett a moszkvai terrortámadásokra, azonban a Kreml ezt nyugati provokációként értékelte és elutasította.