Március elején harminc napra letartóztatták P. Gábort és és két társát, a vád többek között egy köddé vált cégről, fiktív szerződésekről, kenőpénzekről és korrupcióról szól. P. Gábor egy 2022-es hangfelvételen arról beszél, hogyan intézett ingyen lakást Szaniszló Sándor (Demokratikus Koalíció) XVIII. kerületi polgármesternek. A módszer megegyezik egy 2019-es hanganyagban elhangzott szisztémával: erről akkor Lackner Csaba (Magyar Szocialista Párt), volt önkormányzati képviselő rántotta le a leplet. Lackner szerint ugyanis a polgármester és mások lakásokat „szereznek”, vagy családtagjaik nevére vásárolják azokat. Ekkoriban P. Gábor vezette a kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodát, így nagy valószínűséggel fontos szerep juthatott neki ezekben az üzletekben.

Brussels,,Belgium,-,September,16,,2022:,Hooded,Identity,Theft,Wearing
Az Anonymus hekkercsoport egy tagja még 2022 márciusában juttatott el egy hangfelvételt több szerkesztőségnek is, melyen P. Gábor elmeséli, hogyan kerül magánkézbe a XVIII. kerületi önkormányzat pénze / Fotó: Shutterstock

P. Gábor letartóztatása kellemetlen lehet az esetleges érintetteknek, ugyanis pozíciójából adódóan számos bűncselekménygyanús tranzakcióról lehet tudomása a III., XVIII. és XIX. kerületben. P. Gábor korábban Gajda Péter (MSZP) kispesti polgármester kabinetfőnöke és bizalmasa volt, majd 2020-ban lett Szaniszló Sándor egyik közeli szövetségese, miután távozott a XIX. kerületi városházáról – írja a Magyar Nemzet.

A III. kerületben a helyi média kiadói feladatait vette át cégével, végül pedig az itteni gyanús tevékenység miatt került a hatóságok látókörébe, ám ennél sokkal nagyobb bizniszek kötődhetnek a nevéhez.

Három önkormányzat, hasonló módszerek

Egy, az Anonymus hekkercsoporthoz tartozó, Guy Fawkes-maszkot viselő hekker még 2022 márciusában küldött el egy hangfelvételt több szerkesztőségnek, amelyen P. Gábor lényegében maga meséli el, hogyan kerül magánkézbe a XVIII. kerületi önkormányzat pénze. A felvételen P. Gábor egy ismeretlen férfinak mondja el a történéseket. Szavai szerint az Üllői út 323. szám alatt épülő 86 lakásos társasházból 

egy-egy lakás őt és társát illette, valamint egyet-egyet kapott Szaniszló Sándor és a felvételen meg nem nevezett helyettese.

A férfi továbbá azt is elmondta, hogy az Üllői út 357. szám alatt 46 lakásos társasház épül, ám abból már jóval kevesebb jutott. „Ha kisebbek a méretek, akkor ugye mégsem tudsz olyan mértékű kérést megfogalmazni. Mert akkor nem jön ki gazdaságosságilag” – hallható a felvételen.

A módszer a következő: az önkormányzat elad egy telket egy fejlesztőnek, aki társasházat épít rajta, a fejlesztő pedig annak tudatában kezdheti el az építkezést, hogy a lakások közül néhányat áron alul vagy ingyen az önkormányzat vezetőinek juttat, cserébe viszont az engedélyek és az átminősítések rövid határidővel rendeződnek. Ez a módszer számos hasonlóságot mutat azokkal a kispesti bűncselekménygyanús esetekkel, amelyekről Lackner Csaba számolt be a 2019-es hangfelvételeken.

Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy

– hangzott Lackner mondata a 2019-es hangfelvételen. Szerinte két módszerük is volt a gyors meggazdagodásra:

  • az egyik, ha „haveri vállalkozók” kapják az önkormányzati munkákat, amelyből egy alapos túlárazás után visszaosztanak;
  • a másik pedig hasonló lehet a XVIII. kerületihez, azaz hogy a fejlesztő néhány lakást áron alul vagy ingyen ad önkormányzati tagoknak.

Lackner és Kiss Jenő korábbi XXIII. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő arról is beszélt, hogy Gajda Péter kispesti polgármester mire fordította pénzét: „Ingatlanokat vásárolt, most is szereztem neki ingatlant.” Ebből a beszélgetésből az is kiderül, hogy Gajdának azért lesz a 2019–2024 közötti időszak az utolsó ciklusa, mert „nyugodt életet akar magának”. Ez végül hamisnak bizonyult, ugyanis Gajda Péter indul a 2024-es önkormányzati választáson.

P. Gábor, a botrányos és produktív háttérember

A 2022 márciusában közzétett Anonymus-videóban a maszkos figura szerint a III. kerületi feketeüzletekből visszafolyt pénz átadása látható a bemutatott képsorokon:

Az Anonymus-hekker szerint P. Gábor nem teljesen szabályos módon komoly kedvezményt tudott kiharcolni Karácsony Gergelyéknek is a plakáthelyekre, valamint hogy társai, Horváth Csaba és Molnár Zsolt a maguk javára akartak eltéríteni egy közbeszerzést, ám ezt ő és üzlettársa megakadályozták. Végezetül pedig ott az Óbuda Újság helyzete: egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.