Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága az intézményközi tárgyalásokat követően jóváhagyta, hogy Ukrajna vámok és mennyiségi korlátozások nélkül hozhassa be az Európai Unióba termékeit még egy éven át – olvasható a Fidesz közleményében. 

Group,Of,Flags,Of,The,European,Union,Waving,In,The brüsszel
Fotó: Shutterstock

A fideszes EP-képviselő, Győri Enikő szerint a parlamenti tárgyalódelegáció nem tudta tartani azt, amire a múlt heti plenáris ülés felhatalmazta. „A mandátumuk arra szólt: az ukrán búzára is vonatkozzon az a biztosíték, hogy túlzott behozatal esetén automatikus védintézkedések lépjenek életbe. Azt a plenáris javaslatot sem védték meg, hogy ne csak a háborús évek behozatali mennyiségét vegyük viszonyítási alapként a védintézkedések aktiváláshoz. Ugyanis ekkor már jelentősen megugrott az import” – mondta.

Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő rámutatott, hogy 

az európai gazdálkodók jövedelme az elmúlt időszakban a töredékére csökkent, az így kialakult helyzet pedig számos mezőgazdasági vállalkozást az összeomlás szélére juttatott.

A javaslatot a baloldal a néppárt többségének támogatásával erőltette át a szakbizottságban. A Fidesz-delegáció nem támogatta, és a jövőben sem szavaz meg olyan javaslatot, amely veszélyezteti az európai gazdák megélhetését és a biztonságos és minőségi élelmiszer-termelést Európában.

Az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága csütörtökön annak ellenére napirendjére tűzte a szavazást, hogy a tanács úgy döntött, elhalasztja a szavazást a szerda éjjeli intézményközi tárgyalás szövegéről. 

Az EP illetékes szakbizottságának meg kellett volna várnia a tanács hivatalos levelét, és csak azután szavazhatta volna meg a kompromisszumos szöveget. Az EP szakbizottságának eljárása felháborító.

A közlemény emlékeztet, hogy 2022 júniusában az EU – az Ukrajnával való szolidaritás jeleként – egy évre felfüggesztette az ukrán behozatalra vonatkozó vámokat és mennyiségi kvótákat, amelyet aztán 2023-ban további egy évvel meghosszabbított. Időközben bizonyos ukrán agrártermékek elárasztották az Ukrajnával határos tagállamokat, komoly piaci zavarokat okozva. Az Európai Bizottság négy és fél hónapra (2023. május 2-tól szeptember 15-ig) szolidaritást vállalt az öt határ menti tagállammal, engedélyezve az ukrán búza, kukorica, napraforgó és repceolaj importtilalmát ezen országok területére. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy az Európai Parlament idén is megszavazta, hogy Ukrajna túlnyomórészt vámok és mennyiségi korlátozások nélkül hozhassa be az unióba a termékeit további egy éven át