Közélet

Trump a republikánus jelölt, utolsó ellenfele is bedobja a törülközőt

Nikki Haley tizenöt államból csak egyben tudott győzedelmeskedni a szuperkedden, így befejezi kampányát sajtóértesülések szerint. Trumpot ugyanakkor nem fogja támogatásáról biztosítani a visszalépéssel párhuzamosan.

Befejezi elnökjelölti kampányát a republikánus Nikki Haley, így biztossá vált, hogy Donald Trump lesz a párt elnökjelöltje a novemberi választáson Joe Biden demokrata elnökkel szemben.

US Presidential election / HaleyNimrata Nikki Haley gives a speech during an election rally in Charlotte, North Carolina, United States of America on March 1, 2024.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takayuki Fuchigami / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: AFP

Az Egyesült Államokat Trump kormányzása idején ENSZ nagykövetként képviselő Haley a Reuters információi szerint hivatalosan magyar idő szerint szerda délután 4-kor a dél-karolinai Charlestonban jelentheti be, hogy kiszáll a versenyből.

A The Wall Street Journal szerint Haley nem fogja a visszalépéssel párhuzamosan arra szólítani támogatóit, hogy álljanak Trump mögé, hanem 

a volt elnököt fogja arra biztatni, hogy nyerje el az őt támogatók bizalmát.

A korábban dél-karolinai kormányzói tisztséget is betöltő politikus Trump utolsó ellenfele volt a republikánus előválasztáson, ám a szuperkedd után minimálisra csökkent az esélye, hogy elnyerje az elnökjelölti címet. A keddi előválasztáson ugyanis Trump 15-ből 14 államban is győzelmet aratott vele szemben, Haley csak Vermontban tudott diadalmaskodni.

 

Donald Trump republikánus Nikki Haley
Kapcsolódó cikkek