Magyar Péter szerdán tanúvallomást tett a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, mivel korábban jelezte, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról van tudomása. Vallomásában azonban, korábbi állításaival ellentétben, semmilyen bizonyítékot nem mutatott be – olvasható az ügyészség közleményében.

20190827_0007_mor
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Archive

Az ügyészség közleményében olvasható, hogy hivatali vesztegetésről és annak feljelentése elmulasztásáról „több magánszemély tett feljelentést, amelynek nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség szervezeti egysége, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el”. Ennek tisztázása érdekében rendelte be az ügyészség Magyar Pétert, aki tanúként vallomást is tett – írja az Origo.

Magyar Péter az úgynevezett Völner–Schadl-ügyről közölt állításokat, amelyeket bizonyítékokkal nem tudott alátámasztani.

„Mivel dr. Magyar Péter azt állította, hogy nem tudta, milyen ügyben idézték, de rendelkezik bizonyítékokkal, erre tekintettel az ügyészség egy későbbi időpontra újra megidézte őt tanúként azzal, hogy ezen bizonyítékokat hozza magával. Ezek birtokában lehet majd értékelni a dr. Magyar Péter által elmondottakat” – olvasható a közleményben.

Magyarország Ügyészsége képtelen állításnak tartja, hogy a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg

– hangsúlyozta az ügyészség, majd azzal folytatta, hogy „az eljárásban minden olyan személy vádlottként szerepel, akivel szemben vádemelésre alkalmas módon bizonyítani lehetett bűncselekmény elkövetését”. Az ügyészség visszautasította Magyar Péter azon állítását, mely szerint „bármelyik ügyész figyelmeztetett volna bárkit az eljárásról. A nyomozás elrendelését megelőző előkészítő eljárást nem az ügyészség, hanem más hatóság végezte”. 

Az előkészítő eljárás adatai alapján a Fővárosi Nyomozó Ügyészség feljelentést tett, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el, gyanúsítotti kihallgatásokat foganatosított, a legfőbb ügyész kezdeményezte az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, és a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt.

Magyar Péter korábban a sajtóban olyan állításokat tett, melyek többi között arról szóltak, hogy a Karmelita kolostorban személyes találkozó keretében megfenyegették a titkosszolgálatok emberei, telefonját lehallgatják, személyét megfigyelés alatt tartják. A Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán reagált: Kocsis Máté szerint Magyar Péterrel kapcsolatban nem zajlott titkosszolgálati vizsgálat. Ezzel a bizottság ellenzéki képviselője is egyetértett.