Közélet

Újabb európaiak jutottak ki a Gázai övezetből

A román külügyminisztérium szerint újabb román állampolgárokból álló csoport jutott ki a Gázai övezetből, így már több mint háromszázan menekültek meg a Hamász elől.

Románia újabb 11 tagú, román állampolgárokból és családtagjaikból álló csoportot menekített ki a Gázai övezetből – közölte hétfőn a román külügyminisztérium.

A román külügyminisztérium szerint már több mint 300 román jutott ki a Gázai övezetből / Fotó: Zain Jaafar / AFP

A román hatóságok által a létrehozott intézményközi válságstáb, illetve a térségben működő román külképviseletek erőfeszítései nyomán, három hónapos szünet után evakuált menekültek a rafahi átkelőnél lépték át a határt. Onnan a kairói román nagykövetség egy mobil egysége kíséri őket az egyiptomi fővárosba, ahol rövidesen megszervezik Romániába utazásukat.

A tárca szerint eddig 313 menekültet juttattak ki a Gázai övezetből Romániába.

A minisztérium három hónappal ezelőtt, tavaly december 18-án számolt be az utolsó (hetedik) ilyen akcióról. A Gázai övezetből evakuált románok első és legnagyobb létszámú (93 tagú) csoportját, amelyet a román Tarom légitársaság különgépe szállított, Marcel Ciolacu román miniszterelnök kísérte Egyiptomból Romániába november 8-án. A román hatóságok fenntartják a kapcsolatot az izraeli és egyiptomi hatóságokkal a további román állampolgárok evakuálása érdekében, amennyiben „további ilyen felkéréséket kapnak” – közölte a bukaresti külügyminisztérium.

A Gázai övezetben egyre nagyobb méreteket ölt az éhínség. „Azon a napon, amikor új adatok kerültek napvilágra a gázai övezeti éhínségről, az izraeli hatóságok megtagadták tőlem a belépést” – írta az X-en Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője. Hozzátette, hogy látogatásával javítani szeretett volna a humanitárius műveleteken.

 

Románia izraeli háború Izrael menekültek gázai övezet
Kapcsolódó cikkek