Közélet

Az ENSZ felszólította Izraelt, hogy védje meg a ciszjordániai palesztinokat

Ravina Samdaszáni, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője közölte: az izraeli biztonsági erőknek haladéktalanul fel kell hagyniuk az aktív részvétellel a palesztinok elleni támadásokban, illetve azok támogatásában.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala kedden felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a telepesek támadásainak támogatásával Ciszjordániában, ahol elszaporodtak az ilyen incidensek az izraeli háború kirobbanása óta. A világszervezet felszólításának előzménye, hogy hétfőn izraeli telepesek agyonlőttek két palesztint Ciszjordániában, izraeli katonák pedig egy palesztin fiatallal végeztek egy akció során.

Ciszjordániában elszaporodtak az incidensek az izraeli háború kirobbanása óta / Fotó: JAAFAR ASHTIYEH

Izraelnek, mint megszálló erőnek, minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy visszaállítsa, illetve a lehető legnagyobb mértékben biztosítsa a közbiztonságot és a rendet a megszállt Ciszjordániában

– jelentette ki Ravina Samdaszáni, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője. Hozzátette: ez a kötelezettség magában foglalja a palesztinok megvédését a telepesek támadásaitól, valamint az erő palesztinokkal szembeni jogszerűtlen alkalmazásának leállítását az izraeli biztonsági erők részéről.

Hangsúlyozta, hogy az izraeli biztonsági erőknek haladéktalanul fel kell hagyniuk az aktív részvétellel a palesztinok elleni támadásokban, illetve azok támogatásában. Samdaszáni mélyen aggasztónak nevezte az erőszak elmérgesedését Ciszjordániában. Palesztin egészségügyi források szerint a gázai övezeti háborúban több mint 33 ezren vesztették életüket, míg Ciszjordániában legalább 466-an az izraeli hadsereg, vagy a telepesek erőszakcselekményei következtében.

Fehér Ház: az Egyesült Államok nem tudott Irán támadásáról, nem kaptak figyelmeztetést

Irán nem küldött figyelmeztetést az Egyesült Államoknak az Izrael elleni katonai akció időkeretéről vagy lehetséges célpontjairól – közölte a Fehér Ház hétfőn. Az Egyesült Államok és Irán között valóban történt üzenetváltás, azonban soha nem érkezett üzenet Irán hét végi támadásának időkeretére vagy célpontjaira vonatkozóan – jelentette ki John Kirby, a Fehér Ház szóvivője újságírók előtt.

 

Ciszjordánia izraeli háború Izrael palesztinok
Kapcsolódó cikkek