Közélet

Tovább terjeszkedik Izrael, több ezer telepes lakásépítését hagyták jóvá Ciszjordániában

A nemzetközi közösség rosszallása ellenére Izrael továbbra is komolyan veszi Ciszjordánia benépesítését. Az 1967-ben elfoglalt területre több ezer telepeslakás építését tervezik, hogy ezzel erősítsék meg a területi igényüket. Ciszjordánia elfoglalását szinte egyetlen állam sem ismeri el, a nemzetközi jog szerint ez megszállt terület, ahová tilos civil lakosságot telepíteni.

Az építkezéseket engedélyező tervbizottság elfogadta szerdán 3076 új telepeslakás felépítését Ciszjordániában.

A pictures shows new buildings at a construction site in the Israeli settlement of Maale Adumim, in the occupied West Bank, on February 29, 2024. Far-right Israeli Finance Minister Bezalel Smotrich announced that in response to a shooting attack in which gunmen opened fire at queuing cars on a West Bank highway, killing one man on February 22, the government would submit plans for the construction of some 3,300 additional housing units in the nearby settlement of Maale Adumim. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Tovább terjeszkedne Izrael Ciszjordániában, több ezer telepeslakás építését hagyták jóvá. Fotó: AFP

Maále Adumim telepesvárosban 2052 új lakás épül, a többit pedig a közeli Kedarban és Efratban, a Gos Ecion nevű telepeskörzetben építik meg.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter, a jobboldali, a telepeseket támogató Vallásos Cionisták párt elnöke február végén egy ciszjordániai merénylet után jelentette be, hogy Izrael több mint háromezer telepeslakás felépítésének terveivel válaszol a terrortámadásra.

Izrael fejben már be is lakta Ciszjordániát, 3 ezer lakást építenének a területen

Háromezer telepes lakást építene Ciszjordánia területén Izrael – erről a pénzügyminiszter, Becalel Szmotrics beszélt. Az izraeli telepesek beköltöztetése a területre annak a rendezési tervnek a része, amely szerint Tel-Aviv teljes felügyeletet gyakorolna Ciszjordánia és Gáza felett. Izrael teljes mértékben elutasítja a kétállami megoldás lehetőségét.

A Szmotrics felügyelete alatt működő tervtanács június óta nem ülésezett a gázai háború miatt. Szmotrics szerint az elmúlt évben 18 515 új lakás építését hagytak jóvá az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában.

Ez a terület lenne a Gázai övezettel együtt a kétállami megoldás szerint a leendő palesztin állam alapja. 

A nemzetközi közösség nem ismeri el a ciszjordániai telepépítések jogszerűségét, mert Ciszjordániát megszállt területnek tekintik, ahova a nemzetközi jog szerint tilos civil lakosságot telepíteni.

 

 

Ciszjordánia gáza Izrael
Kapcsolódó cikkek