Közélet

Lemondta washingtoni útját az izraeli delegáció, miután az ENSZ-ben nem vétózott az USA

Izraelnek nem tetszik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tűzszünetre szólított fel, hiszen ők offenzívára készülnek Rafahban.

Miután az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államok nem vétózta meg a Gázában azonnali tűzszünetet, valamint a túszok feltétel nélküli szabadon engedését követelő határozatot, 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalosan is lemondta egy izraeli delegáció e hétre tervezett washingtoni látogatását.

 

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a joint press conference with the German Chancellor after their meeting in Jerusalem on March 17, 2024. Netanyahu said on March 17 that any Gaza peace deal that weakens Israel and leaves it unable to defend itself against hostile neighbours would be unacceptable. (Photo by Leo Correa / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli kormányfő döntése nem érhette váratlanul a Fehér Házat, hiszen Netanjahu korábban már jelezte, hogy elmarad a látogatás a határozat elfogadásának esetén – írja a BBC.

John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő szerint azzal, hogy az Egyesült Államok tartózkodott a kérdésben – amelyet az ENSZ BT négy másik állandó, valamint tíz cserélődő tagja egyaránt támogatott –, nem történt változás Washington politikájában. A szóvivő kifejezte csalódását is az izraeli döntéssel kapcsolatban.

Ezzel szemben Netanjahu szerint világos visszavonulás történt az amerikaiak részéről, ami a túszok kiszabadulását sem segíti. Ugyanakkor az izraeli kormányfő széke erősen inog, politikai túlélése érdekében számára kulcsfontosságú a háború folytatása.

 

ENSZ Biztonsági Tanács izraeli háború túsz Egyesült Államok Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek