Közélet

Békekonferenciát szerveznek az orosz–ukrán háború véget vetésére – Moszkva nélkül

Nyáron kerülhet sor az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos békekonferenciára. A kétnapos magas szintű esemény házigazdája Svájc lesz. Oroszország távol marad a tanácskozástól.

A svájci kormány kétnapos magas szintű nemzetközi konferenciát szervez június közepére, hogy megtalálja a módját az ukrajnai háború lezárásának – hozta nyilvánosságra szerdán a svájci Szövetségi Tanács. Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte egy ilyen konferencia, egy úgynevezett békecsúcs megtartását Oroszország meghívása nélkül.

Switzerland,3d,Flag,,National,Flag,In,The,World,,Flags,,Background,
Svájc, orosz-ukrán háború, békekonferencia
Svájc lesz a békekonferencia házigazdája /Fotó: Shutterstock

A svájci vezetés már januárban bejelentette, hogy kész megszervezni és otthont adni a rendezvénynek, ezután pedig tárgyaltak az Európai Unióval, a legfejlettebb iparú országok csoportjával, valamint Kínával és Indiával, hogy megnyerjék hozzá a támogatásukat.

Immár kellő nemzetközi támogatottság áll rendelkezésre a békefolyamat kezdetét jelentő konferenciához

– áll a svájci kormány közleményében.

A tájékoztatás szerint a konferenciára a Nidwalden kantonban lévő, Luzern városához közeli Bürgenstock üdülőhelyen kerül sor június 15-én és 16-án. A találkozónak a magas szintű párbeszéd platformjává kell válnia arról, miként lehet a nemzetközi jogon és az ENSZ Alapokmányán alapuló, átfogó, igazságos és tartós békét elérni Ukrajnában, és eközben tervet kell kidolgozni Oroszországnak a békefolyamatba történő bevonására is.

Moszkva már többször is arról beszélt, hogy kész tárgyalni a háború lezárásáról, de azt is kijelentette, hogy Svájcban nem vesz részt ilyen célú rendezvényeken még akkor sem, ha meghívják. Az orosz külügyminisztérium ezt azzal indokolta, hogy álláspontjuk szerint Svájc megszűnt semleges közvetítő lenni, miután csatlakozott a Moszkva elleni szankciókhoz az orosz–ukrán háború miatt.

Ukrajna is ellenezte Oroszország meghívását a békecsúcsra. Kijev hivatalos álláspontja szerint ugyanis az Oroszországgal való tárgyalások megkezdésének egyetlen feltétele az orosz csapatok kivonása Ukrajna egész, nemzetközileg elismert területéről.

Svájc a háború nagy nyertese – a kereskedők lehúzták a sápot

Az energiaválságon hatalmasat nyertek a kereskedőcégek. Közülük is a szegről-végről svájci társaságok vitték a prímet: az utóbbi két évben 50 milliárd dollárnál is többet keresett a négy nagy független nyersanyag-kereskedő társaság.

 

 

békekonferencia svájc orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek