Közélet

Ezért fontosabb az USA-nak Izrael, mint Ukrajna – magyarázatot adott az amerikai külügy

A Fehér Ház elmagyarázta a különbséget Ukrajna és Izrael katonai támogatása között.

Az amerikai külügyminisztérium a sajtónak úgy fogalmazott, hogy Washington kapcsolata Ukrajnával teljesen más, mint az Izraellel fennálló partnersége. „Fontosnak tartom megjegyezni azt az összefüggést, hogy teljesen más a kapcsolatunk Ukrajnával és Izraellel, mivel biztonsági partnerség szempontjából az Izraellel való kapcsolatunk évtizedekre nyúlik vissza” – fogalmazott Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője. 

Big,Waving,Colorful,Flag,Of,United,States,Of,America,And
 Az Egyesült Államok évtizedek óta kiáll Izrael mellett / Fotó: Shutterstock

Évtizedek óta tartó biztonsági partnerségünk van Izraellel, közvetlen segélyeket nyújtunk az országnak, és nem csupán egy két éve tartó konfliktus miatt, hanem évtizedek óta

– hangsúlyozta. A Newsweek cikke szerint a szóvivő azt is hozzátette, hogy az orosz–ukrán háború miatt azonban ellátják a Kijevet a védekezéshez szükséges eszközökkel. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő éjszakai beszédében kiemelte a nyugati világ közös erőfeszítéseit Izrael védelmében, és kijelentette, hogy ez bebizonyította, hogy a NATO-országok közvetlenebb lépéseket tehetnek Kelet-Európában anélkül, hogy a szövetséget háborúba vonnák. Miller azonban azt mondta: akkor küld Washington repülőgépeket Ukrajna légterébe, ha az Egyesült Államok fegyveres konfliktusba kerül Oroszországgal. 

„És nem kerülünk közvetlen fegyveres konfliktusba Oroszországgal” – folytatta. 

„Az Egyesült Államok elnöke ezt nagyon világossá tette, és úgy gondolom, hogy az amerikai nép érdeke, hogy ne kerüljünk közvetlen fegyveres konfliktusba Oroszországgal, 

mert nem akarjuk a harmadik világháborút” – fogalmazott. 

Izrael: hogy vágjon vissza Iránnak?

A közvetlen, nyílt háború kockázatos, de a szombati támadást Izrael nem hagyhatja válasz nélkül. A szombat éjjeli iráni drón- és rakétatámadás elhárítása után, vasárnap ültek össze az izraeli vezetők, hogy megvitassák: milyen reakciót adjanak az agresszióra. Válaszolni muszáj, de erős keretek közé vannak szorítva a döntéshozók: a jövőbeni hasonló támadásoktól való elrettentés, amerikai szövetségeseik megnyugtatása és a totális háború elkerülése a cél.

 

orosz-ukrán háború usa izraeli háború háború
Kapcsolódó cikkek