Fehéroroszország kedden háromnapos hadgyakorlatot hirdetett Ukrajna, Litvánia és Lengyelország határainak közelében, amellyel a régióban állomásozó csapatokat készítenék fel az ország védelmére – írta a Deutsche Welle.

Belarusian armed forces take part in the "Indestructible Brotherhood 2023" joint military drills by the Collective Rapid Response Forces of the Collective Security Treaty Organisation (CSTO) member states, at the Edelweiss training area in Balykchi, some 200 km from Bishkek on October 11, 2023. (Photo by VYACHESLAV OSELEDKO / AFP) fehérorosz
A fehérorosz hadsereg az uniós határok mentén gyakorlatozik / Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

A hadgyakorlatot a gomeli és grodnói régiókban tartják, amelyek a minisztérium jelentő veszélynek vannak kitéve a „lehetséges nyugati agresszióval szemben”. A védelmi kiképzés mellett a hadsereg arra is felkészül, hogy milyen eljárást kell követni, ha statárium lépne életbe.

A 336. reaktív tüzérdandárral a Fehérorosz Köztársaság fegyveres erejének alakulatai és katonai egységei harckészültségi ellenőrzésének kiépítése keretében parancsnoki és törzskari gyakorlatot tartanak 

– olvasható a kormány közleményében. A gyakorlatokat a fegyveres erők rakétacsapatainak és tüzérségének főnökének felügyelete alatt hajtják végre.

Fehéroroszország Oroszország legszorosabb szövetségese, emiatt pedig az elmúlt években megromlottak a kapcsolatai nyugati szomszédaival és Ukrajnával, különösen azután, hogy Minszk megengedte Moszkvának, hogy területén keresztül támadást indítson Kijev ellen.

Fehérorosz támadásoktól tart a Nyugat

A hadgyakorlat tovább növeli a feszültségeket Fehéroroszország és a Nyugat között, miután Aljakszandr Lukasenka elnök nemrég arról beszélt, hogy a hadserege kész megtámadni Lengyelország vagy Litvánia egyes részeit – két EU- és NATO-tagállamot –, ha nem enyhülnek a nyugati fenyegetések.

Az elnök nyilatkozataiban a Suwalki-folyosó fenntartására utalt, amely a lengyel és a litván határ mentén húzódik, összekötve Fehéroroszországot az orosz balti-tengeri exklávéval, Kalinyingráddal. Ennek a közlekedési útvonalnak a kérdése az ukrajnai háború kirobbanása foglalkoztatja az EU-t és Moszkvát is.

A minszki haditervet és a hadgyakorlatot mindkét EU-tag elítélte, és saját csapataik megerősítésével válaszolt a fehérorosz határ közelében.

Százezres sereg gyülekezik az ukrán–fehérorosz határon

A fehérorosz védelmi miniszter szerint Kijev jelentős csapásmérő erőt állomásoztat a határnál. Minszk az orosz–ukrán háborúban egyértelműen Moszkva oldalán áll.