Nemzetközi gazdaság

Megijedt Lukasenka: már tárgyalna a lengyelekkel

Azután, hogy a tetőfokára hágott a feszültség a lengyelek és a fehéroroszok között, a belorusz elnök váratlanul bejelentette, mégis szükségét érzi a kommunikációnak.

A fehérorosz elnök utasította kormányát, hogy vegye fel újra a kapcsolatot Lengyelországgal – erről a Belta fehérorosz hírügynökség számolt be. Aljakszandr Lukasenka azt mondta, hogy szükséges beszélni a lengyelekkel, és ezért utasította a miniszterelnököt, hogy vegye fel velük a kapcsolatot.

Belarus' President Alexander Lukashenko meets with foreign media at his residence, the Independence Palace, in the capital Minsk on July 6, 2023. Wagner chief Yevgeny Prigozhin is still in Russia, Belarus's president said on July 6, 2023, despite a deal with the Kremlin for him to move to Belarus following his failed insurrection last month. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
A fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka. Fotó: Alekszandr Nemenov / AF)

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Minszk és Varsó között nagy a feszültség az ukrajnai háború miatt. Lengyelország anyagilag és katonailag is segíti Kijevet, eközben Fehéroroszország Moszkva szövetségese. A szembenállás szintet lépett azzal, hogy a NATO-tag lengyelek csütörtökön közölték: elrettentésként mintegy tízezer katonát terveznek telepíteni a fehéroroszokkal közös keleti határuk védelmére. Ezzel párhuzamosan Minszk a hírhedt Wagner csoportot fogadta be. 

Ennek hatására Lengyelország figyelmeztetést adott ki, hogy Fehéroroszország felől provokációk érkezhetnek. Varsó azzal is vádolja Minszket és Moszkvát, hogy a térség destabilizálása érdekében újabb migránsáradatot szervez az Európai Unióba.

Lukasenka szerint a lengyel kormány az október 15-i lengyelországi parlamenti választások előtt a helyzet eszkalálására törekszik, hogy megmutassa, milyen erős a hadserege. Valószínűtlennek tartotta, hogy a következő két hónapban olyan jelentős változások történnének Varsó álláspontjában, ami előnyös lenne. 

Sokat követelnek tőlünk, de mi ezt nem fogadhatjuk el, mert ellentétes volna az érdekeinkkel

– magyarázta. Ugyanakkor leszögezte, hogy nyitott az együttműködésre. Értelmezése szerint az Egyesült Államok felhasználja Lengyelországot, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus miatt amúgy is jelentős feszültséget tovább növelje a térségben.

 

Fehéroroszország Lengyelország Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek