Közélet

Litván elnök: szükség van a vasfüggönyre

A litván elnök szerint a Fehéroroszország elleni EU-s szankciók miatt kell lezárni a két ország közötti határátkelők többségét. Már csak két határátkelőt tartanak nyitva.

Gitanas Nauseda litván elnök csütörtökön − Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki vezető bírálatával szemben – védelmébe vette két további határátkelő lezárását a Fehéroroszországgal közös határon.

Fel kell húzni a vasfüggönyt, mert Fehéroroszország ellen szankciókat rendeltek el

– jelentette ki a litván elnök.

Lithuania's President Gitanas Nauseda arrives to attend a European Council meeting at the European headquarters in Brussels, on February 1, 2024. EU leaders are to gather in Brussels on February 1, 2024, for a meeting of the European Council, where they will discuss aid to Ukraine as the war nears its second anniversary. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: John Thys / AFP

Nauseda azzal folytatta, hogy „ahhoz, hogy ezeket a büntetőintézkedéseket ne játszhassák ki, és gátat lehessen szabni a szintén gondot okozó csempészetnek, megfelelő intézkedésekre van szükség, és ezeket időben meghozták”.

Litvánia március elsejével biztonsági okokra hivatkozva határozatlan időre lezárja a Lavoriskes és Raigardas határátkelőt Fehéroroszország felé.

A mintegy 680 kilométer hosszú határon levő hat átkelőből így már csak kettőt tartanak majd nyitva. A Litvániába menekült Cihanouszkaja szerint ezzel vasfüggönyt hoznak létre. Figyelmeztetett, hogy a határok lezárásából és a fehéroroszok elszigeteléséből csak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök húz hasznot.

Nauseda azzal válaszolt, hogy a vasfüggönyt nem Litvánia, hanem Lukasenka húzta fel Fehéroroszországban. „Már négy éve építi ezt a függönyt. Mert tisztességtelenek voltak a választások, és széles körben megsértették az alapvető emberi jogokat” – fogalmazott a litván államfő. Még rosszabb, hogy Fehéroroszország Oroszország csatlósává vált, és nem több egy puszta hídfőállásnál az Ukrajna elleni ellenséges akciók számára – tette hozzá Nauseda.

Az további egy évvel, 2025. február 28-ig meghosszabbította a fehéroroszországi belső elnyomáshoz és a minszki vezetés által Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúhoz nyújtott támogatásához kapcsolódó korlátozó intézkedések hatályát. A vagyonbefagyasztással és uniós beutazási tilalommal járó korlátozó intézkedéseket 37 szervezetre és 233 emberre szabták ki.

 

Litvánia Fehéroroszország határlezárás vasfüggöny
Kapcsolódó cikkek