Vizsgálat indított tíz görög cég ellen az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), mivel az érintettek verseny helyett leosztották egymás között, hogy ki melyik pályázaton induljon. A vállalatok az uniós helyreállítási alapból megvalósuló digitalizációs projektekre pályáztak 2020 és 2023 között, azonban a 600 projektből csak néhány esetben érkezett egynél több ajánlat, ezért magasabb árat tudtak kérni.

Concept,Of,Many,Euros:,A,Pile,Of,50-euro,Bills,Lying
Görögországban a közbeszerzési szerződések több mint 40 százalékánál csak egy ajánlat érkezett / Fotó: Shutterstock

Az OLAF három telekommunikációs, öt informatikai és két tanácsadó vállalkozás irodájában tartott házkutatást, közülük a Vodafone megerősítette a vizsgálat tényét a Politiconak. A távközlési vállalatok mellett razziákra került sor a Byte, az Uni Systems, a Netcompany-Intrasoft, a Space Hellas, a Cosmos Business Systems informatikai cégeknél, valamint a Toolbox és az Active tanácsadással foglalkozó vállalatoknál.

A nyomozás tavaly novemberben indult, amikor az European Dynamics nevű görög szoftvergyártó panaszt nyújtott be Európai Bizottsághoz (EB), amiben azt állította, hogy egy közbeszerzési pályázat részrehajló volt. A görög kormány nem válaszolt a lap megkeresésére, míg az OLAF közölte: a vizsgálat érdekében nem kommentálja az értesüléseket.

Görögországban rengeteg kritika éri a közbeszerzések lebonyolítását, a bírálók szerint a cégek verseny helyett együttműködnek és leosztják egymás között a pályázatokat. Az Európai Számvevőszék 2021-es jelentése szerint Görögországban a közbeszerzési szerződések mintegy 42,4 százalékánál csak egy ajánlat érkezett, míg 2011-ben a szerződések 15 százalékánál fordult elő, 

vagyis a helyzet romlott az elmúlt években.

Athén több mint tíz éve az adósságválsága idején a mentőcsomagért cserébe korrupció ellenes reformokat is vállalt, de ezen a téren a helyzet csak rosszabb lett. Ez azért is problémás, mivel Görögország közel 36 milliárd euróval a helyreállítási alap egyik fő kedvezményezettjének számít. Ennek az összegnek mintegy 20 százalékát szánják digitalizációs projektekre.

Máshol is gondot okoznak a közbeszerzések

Ugyanakkor a mediterrán ország mellett más államokban is problémát okoznak a közbeszerzések. Portugáliában, Belgiumban és Csehországban az egy ajánlatot tartalmazó tenderek aránya 31,6 százalékok, 27,1 százalékot és 47,8 százalékot ért el. A gazdasági tisztviselők viszont azzal védekeznek, hogy hogy több száz pályázati lehetőség miatt a vállalatoknak nincs elég erőforrásuk ahhoz, hogy mindegyiken részt vegyenek.

A helyreállítási alap pénzeivel kapcsolatban már számos botrány robbant ki, legutóbb egy 600 milliós eurós csalás miatt nyomozás indult Olaszországban, az ügyben 22 gyanúsítottat tartóztattak le négy országban. Az Európai Ügyészségnél tavaly a helyreállítási alap pénzeivel kapcsolatban 15 esetben indítottak vizsgálat, ebből kilencet Olaszországban, hármat Romániában, kettőt Portugáliában és egyet Horvátországban.

A korrupció Ukrajna második legnagyobb problémája

Ukrajnában az orosz–ukrán háború után a magas szintű korrupció áll a második helyen az ukránok fő problémái között – derült ki a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség által végzett felmérésből. A Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál által bemutatott kutatás eredményeiből az látszik, hogy a lakosság 71,6 százaléka ezt tartja az ország második legnagyobb gondjának, a vállalkozók közül pedig 73 százalék gondolja ugyanezt.