Befagyasztották a görög hatóságok a korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselő és házelnökhelyettes és családjának vagyonát és pénzügyi eszközeit. A baloldali görög politikust katari képviselők vesztegethették meg a vasárnap kirobbant hírek szerint, azóta több társával előzetes letartóztatásba helyezték, és Európai Parlamentben betöltött tisztségei alól is felfüggesztették.

Fotó: Eric Vidal / AFP

A vagyonzárolás Kaili mellett férjére, szüleire és több más közvetlen hozzátartozójára is vonatkozik, és az általuk birtokolt ingatlanok, bankszámlák mellett minden pénzügyi eszközre és vállalati részesedésre is kiterjed. A hatóságok ezzel a pénzmosással összefüggésbe hozható készpénz és egyéb vagyontárgyak átjátszásának szeretné elejét venni – írja a Politico.

A befagyasztás vonatkozik Kaili testvérére, Mantalena Kailira is, aki az ELONtech nevű civil szervezet (NGO) ügyvezető igazgatója. A hatóságok emellett vizsgálnak egy ingatlanos céget is, amelyet a 44 éves képviselő a szintén őrizetbe vett olasz élettársával, Francesco Giorgival együtt alapított a közelmúltban.

Brüsszeli korrupció, magyar nyakkendő- és mémdiplomácia az uniós pénzekről szóló döntés előtt

Az Európai Parlament elnökhelyettesét elérő korrupciós ügy megrengette Brüsszelt, miközben este folytatódik a magyar uniós pénzekért folyó csata.

Görög lapértesülés szerint Kaili november 20-án Katarban járt, ahol a labdarúgó-vb nyitómeccsét is megtekintette. Az utazást azonban nagyon diszkréten kezelte, és egyetlen fotót sem osztott meg róla.

Eközben Loucas Fourlas ciprusi EP-képviselő azt állítja, hogy a görög politikusnő azzal kereste meg, hogy tegyen módosításokat a Katar emberi jogairól szóló, elmarasztaló európai parlamenti jelentéshez. Fourlas szerint olyan kérdésekről volt szó, amelyek felhígították volna a jelentés szigorú hangvételét.

Botrányba fulladt Von der Leyen sajtótájékoztatója

A kibontakozó botrány okozott jó pár kellemetlen percet Ursula von der Leyennek is. Az Európai Bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján ugyanis nem volt hajlandó válaszolni az alelnöke – a Kailihoz hasonlóan szintén görög –, Margarítisz Szkínász katari kapcsolatait firtató kérdésekre, kiváltva ezzel az utóbbi évek legnagyobb horderejű uniós korrupciós botrányára válaszokat kereső brüsszeli sajtó képviselőinek dühét.
 

A görög biztos a múlt hónapban az EU-t képviselte a labdarúgó-világbajnokság megnyitóján, az elmúlt hónapokban pedig számos bírálatot kapott a Katar munkaügyi reformjait dicsérő tweetjei miatt.

Ugyan a korrupciós ügy egyéb részleteit firtató kérdésekre válaszolt az EB-elnök, a Szkínász katari útjára és az Öböl menti országot érintő álláspontjára vonatkozó kérdéseket figyelmen kívül hagyta, kiváltva ezzel az újságírók tiltakozását.

Von der Leyen ehelyett egy új etikai testület létrehozására irányuló javaslatra mutatott rá, amely az összes uniós intézményt felügyelné, és amely mellett már több mint három évvel ezelőtt elkötelezte magát. Igaz, kezdeményezése eddig az egyik meghatározó intézményében sem kapott nagy visszhangot.