Rácáfolt Karácsony Gergelyre a hídpénzbotrányról szóló Kehi-jelentés, amely időbeli összefüggést tárt fel a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a számlagyáros ügyvéd cégének történt gyanús utalások között – írja a Mandiner. A lapnak reagált Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt.

VITÉZY DávidMiskolc, 2022. augusztus 5.
Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára beszédet mond a környezetkímélő, klímasemleges elektromos BYD típusú autóbuszok átadásán Miskolcon 2022. augusztus 5-én. A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. autóbuszparkja tíz új, hazai gyártmányú járművel gyarapodott.
MTI/Vajda JánosMiskolc, 2022. augusztus 5.Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára beszédet mond a környezetkímélő, klímasemleges elektromos BYD típusú autóbuszok átadásán Miskolcon 2022. augusztus 5-én. A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. autóbuszparkja tíz új, hazai gyártmányú járművel gyarapodott.MTI/Vajda János
Fotó: Vajda János, Kovács Attila / MTI

Várjuk a vizsgálatok és a nyomozó hatóságok munkájának eredményeit. Az eddig kiderült információk felvetik a korrupció gyanúját, de egyelőre nem lehet tisztán látni az ügyben

nyilatkozta a Mandinernek Vitézy Dávid a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hídpénzbotránnyal kapcsolatos jelentéséről, amely múlt héten került nyilvánosságra.

Majd másfél milliárdot vettek fel készpénzben

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, minimum több furcsaság is fellelhető Karácsony Gergely főpolgármesteri ciklusának legemblematikusabb projektje körül. Az eleve jókora késéssel és a vártnál drágábban megvalósuló beruházásra azóta vetül a korrupció árnya, hogy januárban kiderült, két év alatt 1,4 milliárd forint mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-Híd Zrt.-től egy számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. 

A Kehi jelentése megállapította, hogy az A-Híd Zrt. által a Sunstrike Hungary Kft.-nek átutalt, több mint másfél milliárd forintból 1,3 milliárdot készpénzben vettek fel.

Az átutalt összegből – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy az azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. 

Az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján), már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat a Sunstrike Hungary Kft. részére. Már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. 

Költségvetési csalás miatt nyomoznak a hatóságok

Az ügyben érintett Vig Mórnál házkutatást tartott a és büntetőeljárás indult ellene. Különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején. Az adóhatóság egyebek mellett azt vizsgálja, hogy az A-Híd Zrt. számlájáról 2020 novembere és 2022 júliusa között átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, valamint ettől a társaságtól ezt követően továbbutaltak-e 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

Az utóbbi azért is lenne támadható, mert a jogászt eltiltották a praxisától, méghozzá jogerősen: 2022 januárjában a Kúria, mivel az ügyvéd bűncselekményt követett el. Ha ennek ellenére érkezett be pénz az ügyvédi letéti számlájára, az különösen problémás.

Ez lehet a második Hagyó-ügy?

Az igazán fontos kérdésre egyelőre még nincs válasz. Ez az, hogy amit látunk, annak van-e köze a főváros által kifizetett közpénzhez. Vagyis hogy a Lánchíd felújítása mögé rejtve jutott-e el ez a milliárdos összeg egy különös magánszemélyhez, aki ki tudja, mire használta fel az összeget. Ha ez így történt, akkor már nem beszélhetünk szimplán a Lánchíd felújításáról, hanem sokkal inkább egy második Hagyó-ügyről.