Újabb országokat vonna be Nagy-Britannia a deportációs programjába, melynek keretében eddig Ruandába toloncolták ki az oszágba érkezett illegális migránsokat.

Migrants Try To Cross The Channel On Inflatable Boats, migráns
Migránsok a Franciaországot és Nagy-Britaniát elválasztó csatornán / Fotó: Getty Images

Rishi Sunak kormánya most Örményországgal, Elefántcsontparttal, Costa Ricával és Botswanával tárgyal az eufemisztikusan csak harmadik országbeli menekültkérelem elbírálási folyamatnak nevezett megoldásról.

Még a ruandai migránsprogram sem tudott elindulni

Azonban a Daily Mail információi szerint mind a négy országgal elakadtak a tárgyalások, ahogy a Ruandába tartó deportálások sem pörögtek fel a jogi és politikai csatározások miatt. A migráció kezelése érdekében a brit külügyminisztérium 

olyan dél-amerikai országokat is számításba vett, mint Paraguay, Peru, Brazília és Ecuador, ám jelezte, hogy ezek az országok feltehetően nem kívánnak Nagy-Britanniából deportált migránsokat befogadni.

A tartaléklistán olyan országok is szerepelnek, mint a Zöld-foki szigetek, Szenegál, Tanzánia és Sierra Leone. Ezekkel az országokkal akkor kezdenék meg a tárgyalásokat, ha a többi jelölttel nem sikerül dűlőre jutni.

Nem minden ország venné át a britek migránsait

Voltak azonban olyan országok is, mint Marokkó, Tunézia vagy Namíbia, amelyek kategorikusan visszautasították a posztkolonialista megoldási tervben való részvételt.

A tárgyalások azután indultak meg, hogy tavaly ősszel Rishi Sunak brit miniszterelnök  utasította a belügyminisztériumot és a külügyminisztériumot, hogy találjanak még két országot a migránsexporthoz.

A brit kormány több országot is megvizsgált, ám volt pár, melyet kis területe vagy épp lakossága miatt elvetettek. 

A külügyminisztériummal tárgyalva a belügyminisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a hihető és realisztikus veszélyek figyelmen kívül hagyása csak idő-, pénz- és erőforrás-pazarlás. A brit kormány mindenesetre igyekezett földrajzilag is széles merítésből dolgozni.

Ugyanakkor a ruandai deportálásokkal kapcsolatos problémák sok országot eltántoríthatnak attól, hogy befogadja a brit migránsokat, köztük például Örményországot, amely a legalább 290 millió fontba kerülő megoldás tapasztalatairól szeretne többet megtudni.

Prime Minister Visits London Central Mosque
Rishi Sunak / Fotó: Getty Images

A brit kormány szóvivője szerint Nagy-Britannia nemzetközi partnerekkel dolgozik azon, hogy megoldást találjon a globális migráció problémájára. 

Sunak szerint már tavasszal elindulhatnak a migránsokkal teli repülők Kigaliba.

A jogi problémák a deportálásokkal

A ruandai deportációs program 2022 júniusában elakadt, az első gépek indulása előtti utolsó pillanatban ugyanis keresetet nyújtottak be az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A brit belügyminisztérium abban reménykedik, hogy júniusban kezdheti meg a migránsok deportálását.

Sajtóhírek szerint a ruandai állami légitársaság visszautasította a brit kormány javaslatát, hogy fuvarozza a menedékkérőket, mivel nem akar kapcsolatba kerülni a sokat vitatott programmal. 2022-ben még a direkt erre a célra alapított, mallorcai központú Privilige Style is visszalépett a deportációs programban való részvételtől. Ha az első ruandai gép felszállása előtt hasonló probléma lépne fel, a brit hadügyminisztérium venné át a kitoloncolások lebonyolítását.

Miután a brit legfelsőbb bíróság a gyarmati időket idéző javaslat ellen ítélt, a brit kormány egy törvényjavaslattal igyekszik megmenteni a programot, melyet a jövő héten tárgyal majd a brit alsóház.