Németország a NATO keretében több száz katonát telepít Litvániába állandó állomásozásra az európai biztonsági helyzet romlása miatt. Az első 21 katona és az őket segítő három civil hétfőn érkezett a balti államba, hogy előkészítse a terepet a további csapatok érkezésére. Laurynas Kasciunas litván védelmi miniszter fontos lépésnek nevezte a német katonák megérkezését – írja az Euronews. Az előzetes parancsnokság a tervek szerint az év végére 150 fős bevetési erővé bővül.

A Németország és Litvánia közötti katonai együttműködés a NATO keretein belül valósul meg.
08 April 2024, Brandenburg, Schönefeld: Boris Pistorius (M, SPD), Federal Minister of Defense, bids farewell to the pre-commando of the Lithuanian brigade at the military section of Berlin-Brandenburg Airport. The army inspector will then fly to Lithuania with his soldiers in an Airbus A400M. By the end of 2027, the Lithuanian brigade will be operational with around 4,800 soldiers. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A Németország és Litvánia közötti katonai együttműködés a keretében valósul meg / Fotó: AFP

A német kormány egy harcképes és önállóan is bevethető egységet telepít Litvániába.

A döntéshozók összesen 4800 német katona és 200, a hadsereg által foglalkoztatott civil állandó kitelepítéséről határoztak. A kiküldöttek magukkal vihetik a családjaikat is. A 45. páncélosbrigád nevet viselő dandár 2027-re lesz teljes mértékben működőképes.

Az új litvániai dandár magját két, Bajorországból és Észak-Rajna–Vesztfáliából áttelepített harcoló zászlóalj alkotja majd. A harmadik zászlóalj egy nemzetközi NATO-hadtest lesz a szövetség megerősített előretolt jelenléti erőinek részeként. Egy többnemzetiségű zászlóalj már Litvániában van, német parancsnokság alatt. A feladatra olyan katonákat küldenek, akik önként jelentkeztek a feladatra.

A lépés jelentős eltolódást jelez a német katonapolitikában, ugyanis ez az első alkalom a második világháború óta, hogy német katonák állandó jelleggel az országon kívül állomásoznak. „Ez az első alkalom, hogy ilyen egységet tartósan Németországon kívül állomásoztatu” – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter hétfőn Berlinben egy búcsúztató ünnepségen, amelyről a DW tudósított.

A német védelmi minisztérium szerint

az új katonai támaszpont célja, hogy elrettentse Oroszországot attól, hogy az ukrajnai invázió után más szomszédját is megtámadja.

Litvánia határos az orosz balti-tengeri Kalinyingrádi exklávéval és Moszkva szoros szövetségesével, Fehéroroszországgal. A német hadsereg, vagyis a Bundeswehr szerint ez Litvániát a NATO keleti szárnyának legveszélyeztetettebb államává teszi. Nyugati katonai elemzők már régóta úgy tekintenek a két területet összekötő litvániai Suwalki-folyosóra, mint az Oroszország és a NATO közötti esetleges szembenállás lehetséges puskaporos részére.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a hírre úgy reagált, hogy a német katonai jelenlét Litvániában fokozza a feszültséget.

Boris Pistorius az utóbbi hetekben többször kijelentette, hogy Oroszország a közeljövőben megtámadhatja a NATO-t, s ezt a német titkosszolgálat is alátámasztotta. Éppen ezért kijelentette, hogy a hadsereget hadra foghatóvá kell tenni, ami átszervezéseket és több milliárd eurós beszerzéseket igényel.

Védelmi rendszerét erősítené Németország az oroszok miatt

A német vezérkari főnök rakétavédelmi pajzs létrehozását szorgalmazza. Véleménye szerint Oroszország néhány éven belül képes lesz háborút indítani NATO-tagországok ellen.