A német kormány élni fog a haditengerészet két további F126-os fregattjának megvásárlására vonatkozó opcióval, mintegy 3 milliárd euróért, így a haditengerészet összesen hat ilyen hadihajót vásárol – közölték bennfentesek a Bloomberggel. Azt is elmondták hogy a projekt fővállalkozója a holland Damen Schelde Naval Shipbuilding egyik egysége, partnerei pedig a francia Thales és a német Blohm+Voss.

Brutális összegben rendel hadihajókat Németország
A model of the F126 or Frigate 126 Multi-Purpose Combat Ship 180 of the German Navy is on display at the Berlin Security Conference on European Security and Defence, on November 30, 2022 in Berlin. The F126, planned to be commissioned in 2028, is to be the largest surface warship to join the German Navy since World War II. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Brutális összegben rendel hadihajókat Németország / Fotó: AFP

Ezeken túl a kormány megerősíti azt a 4 milliárd eurós megrendelését, amely a Rheinmetall Landsysteme hadiipari vállalat 900 darab Fuchs páncélozott szállító járművére vonatkozik. A nyilatkozók szerint az első darabokat 2025-ben vehetik használatba a katonák.

Németország a két haditengerészeti fregatt hadihajóra és a több száz páncélozott szállító járműre júniusig adhatja le az összesen 7 milliárd eurós megrendeléseket. A beszerzéseket a parlament alsóházának is jóvá kell hagynia.

Németország felpörgeti a hadserege átalakítását és megerősítését, aminek része a hadihajók beszerzése

Az orosz–ukrán háború 2022. februári intenzívebbé válása után Olaf Scholz kancellár 100 milliárd eurós különalapot hozott létre a katonai kiadások növelésére 2027-ig, a mintegy 52 milliárd eurós rendes éves védelmi költségvetésen felül.

A kiadások megugrása lehetővé tette, hogy Németország idén először teljesítse a NATO azon célját, hogy a szövetség védelmi miniszterei által 2006-ban elfogadott megállapodás óta először a bruttó hazai termék legalább 2 százalékát költse évente a hadseregre.

Dúskál a megrendelésekben a Rheinmetall – az amerikai hadiipari óriások szintjére törne a német vállalat

Égetően szüksége lenne Európának egy 20-30 milliárd eurós árbevételű hadiipari cégre, ez lehet néhány éven belül a Rheinmetall – mondta Armin Papperger, a hazánkban is aktív német cég vezérigazgatója. A Rheinmetall főként lőszergyártó kapacitása megsokszorozásán dolgozik, de gyűjti a megrendeléseket a védelmi ipar több más területéről.