Már több mint egy éve nem lehet járművel áthajtani az Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) közötti határon autóval, az ide épített átjáró azonban nem működik – írta a Telex.

AgfalvihatarMD-2
Fotó: Máthé Daniella

Az áthajtást egyoldalúan tiltotta meg az osztrák település önkormányzata a falun átrobogó ingázók egyre nagyobb száma miatt.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, tüntetést szerveztek az osztrák határon, mert júliustól egy egyszeri, 160 eurós (közel 60 ezer forint) díjat kell fizetniük azoknak, akik Ausztriába akarnak menni a Schatterndorf és Ágfalva közötti határátkelőn. Erről az osztrák település vezetői döntöttek. A döntés úgy is nagy felháborodást keltett, hogy 

a kötelezően befizetett díjból 140 euró (közel 52 ezer forint) levásárolható az osztrák boltokban, és a díjfizetés két évig lesz érvényben. 

A határátkelőhely oszloprendszere most nem működik, kénytelenek a soproni határ felé kerülni azok is, akik megváltották az áthajtás lehetőségét. A pollereket körbekerítették, csak kerékpárral vagy gyalog lehet itt közlekedni. A somfalvi polgármester az osztrák sajtóban azt nyilatkozta, rongálás történt, valaki belefúrt az aszfaltba és tönkretette a vezetéket.

Tavaly, nem sokkal felavatása után, már érte támadás a helyiek által új vasfüggönyként is emlegetett biztonsági rendszert. Akkor a kártyaleolvasó berendezést verte le valaki és hetekig nem lehetett használni a határátkelőt.

Az osztrák település ezért most azt fontolgatja, hogy videókamerákat telepít a határra – tudta meg a honlap. Hogy erre kap-e engedélyt, még kérdéses. Az oszlopok miatt perek vannak folyamatban, egy ügyvédi iroda keresetet nyújtott be az osztrák nemzeti bírósághoz azért, mert szerintük uniós jogot sért az osztrák határátkelőknél.

Szijjártó: egy határátkelőnél megoldódott az osztrák korlátozás

Két határátkelőnél még mindig kell dolgozni a probléma megoldásán.