A Rajka és Németjárfalu közötti határátkelő helyzetét sikerült rendezni, azonban az osztrák fél által korlátozott másik két átkelési pont esetében még dolgozni kell a megoldáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint.

A pénteken, Bécsben az európai és alkotmányos ügyekért felelős osztrák miniszterrel, Karoline Edtstadlerrel folytatott megbeszélése után a tárcavezető beszámolt arról, hogy 

a Rajka és Németjárfalu közötti határátkelőhelyen minden Győr-Moson-Sopron vármegyei lakos átkelhet, ott ezzel nagyjából rendeződött a kérdés.

Szíjjártó Péter
bécs, osztrák, ausztria
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Azonban még mindig probléma van az ágfalvai határátkelőhellyel, ahol a túloldalon a polgármester önhatalmúlag sétálóutcát csinált a közútból, ahogyan a fertőrákosi átkelővel is, amelyet szintén le kívánnak zárni, illetve erősen korlátozni akarják a forgalmát – derül ki Szijjártó beszámolójából, aki arról is szólt: az különösképpen problémás, hogy az utóbbit kifejezetten azért hozták létre EU-s forrásokból, hogy a soproni átkelő alternatívájaként rendelkezésre álljon. 

Ennek lezárása így nem pusztán a mindennapi életet nehezíti meg, hanem a felhasznált támogatások vonatkozásában is visszafizetési kötelezettséggel jár.

Hozzátette: azt az ígéretet kapta, hogy a fertőrákosi helyzet kapcsán hamarosan javaslattal állnak elő arról, hogy miként lehetne elkerülni a magyar emberek érdeksérelmét.