A QS Quacquarelli Symonds által közzétett rangsor 2024-es kiadása ismét a világ legjobb orvosképző egyetemei közé sorolta a Pécsi Tudományegyetemet (PTE). A rangsor 55 tudományterületen több mint 16 400 egyetemi képzésbe nyújt betekintést. Ezek között lett az orvostudományok területén a 401–450. legjobb felsőoktatási intézmény a PTE, megőrizve az előző évi pozícióját.

Kiélezett a verseny a világ egyetemei között / Fotó: Csortos Szabolcs / Pécsi Tudományegyetem

 

Tíz magyar felsőoktatási intézmény 45 képzése szerepel a rangsorban

A QS Quacquarelli Symonds globális felsőoktatási elemző cég által szerdán közzétett QS World University Rankings by Subjects 2024-es kiadása független összehasonlító elemzést nyújt az egyetemi képzés teljesítményéről, amelyet a világ 96 helyszínén, 55 tudományágban több mint 1500 egyetem hallgatói végeztek el. A QS öt kulcsfontosságú mérőszámot használ a tudományterületek szerinti rangsorok összeállításához. A reputációs mutatók több mint 240 ezer munkáltató és oktató QS-felmérésre adott válaszán alapulnak, míg a cikkenkénti idézettség és a H-index a kutatás hatását és termelékenységét méri, valamint értékelik a határokon átnyúló kutatási együttműködéseket is.

Fedeles Tamás, a PTE oktatási rektorhelyettese úgy véli,

pozitív, hogy olyan fontos mutatókban sikerült előrelépniük a korábbi évekhez képest, mint a citációk, a H-index, vagyis a kutatók publikációinak hatását mutató mérőszám, és a nemzetközi kutatási hálózat.

A nemzetközi szinten jegyzett egyetemek is folyamatosan fejlesztenek, ezért szerinte nagy eredmény, hogy ebben a kiélezett versenyben meg tudták őrizni előkelő helyezésünket.

Magyarországról tíz felsőoktatási intézmény 45 képzése került be a Quacquarelli Symonds által közzétett rangsorba.