Közélet

Zelenszkij azt várja el a nemzetközi közösségtől, hogy vadásszák le az orosz háborús bűnösöket

Az orosz háborús bűnösök levadászását és felelősségre vonását várja el a nyugattól az ukrán elnök. Az igazságszolgáltatás erősebb, mint a Kreml háborúja" – mondta Zelenszkij. Bejelentette azt is, hogy ukránok megkezdhetik a háborúban elszenvedett károk megtérítésére irányuló igényeik benyújtását egy újonnan létrehozott, hágai székhelyű nyilvántartásban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, egy hágai konferencián ismét felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek közös erőfeszítéseket az orosz háborús bűnök üldözése érdekében.

Ukrainian President Zelenskyy attends the 3rd Crimea Platform summit
Zelenszkij azt várja el a nemzetközi közösségtől, hogy vadásszák le az orosz háborús bűnösöket (Fotó: Anadolu via AFP)

Az agresszorokat felelősségre kell vonni tetteikért. Az üzenetnek egyértelműnek kell lennie: az igazságszolgáltatás erősebb, mint a Kreml háborúja

– jelentette ki Zelenszkij az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról és az áldozatok kárpótlásáról szóló konferenciára küldött videóüzenetében.

Zelenszkij aláírta: levitték az ukránok mozgósíthatósági korhatárát

Az ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amely két évvel leviszi a mozgósíthatósági életkor alsó határát, azaz mostantól már a 25 évesek is a frontra kerülhetnek tette közzé kedden a kijevi parlament. Közben az ukrán katonai hírszerzés is megosztott néhány rendkívül fontos információt a sajtóval.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felidézte, és az orosz atrocitások szimbólumának nevezte a két évvel ezelőtti bucsai mészárlást, amely során az orosz erők több száz civilt öltek meg az ukrajnai településen.

Bejelentette azt is, hogy ukránok megkezdhetik a háborúban elszenvedett károk megtérítésére irányuló igényeik benyújtását egy újonnan létrehozott, hágai székhelyű nyilvántartásban. 

A Register of Damage for Ukraine kezdetben az ingatlanokban keletkezett károkra fog összpontosítani, de kiterjesztik másfajta anyagi károkra is. Kuleba továbbá sürgette egy nemzetközi kártérítési mechanizmus létrehozását és a befagyasztott orosz vagyonok teljes elkobzását.

Hanke Bruins Slot holland külügyminiszter a konferenciát lezáró beszédében elmondta, hogy a nyilvántartás megnyitását követő órákban már több mint 100 igényt nyújtottak be. Ukrán tisztségviselők arra számítanak, hogy több mint 8 millióan fognak egyéni kártérítési kérelmet benyújtani.

 

orosz ukrajnai Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek