Közélet

Az izraeli háború 234. napja – Civileket és segélyszállítmányokat ért halálos támadás Rafahban

Az izraeli hadsereg vizsgálja a történteket. Egyelőre nem tudott, hogy Izrael vagy a Hamász támadásáról van szó.

Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este – jelentették palesztin orvosi források. A kitelepítettek sátortáborát, a humanitárius zónát ért csapásokban, Rafah északnyugati részén palesztinok tucatjai haltak és sérültek meg.

Izrael, Rafah, Hamász, Israel, Hamas, Gaza
Civileket és segélyszállítmányokat ért halálos támadás Rafahban / Fotó: AFP

A támadást az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak az épülete melletti ház ellen irányozták. Az iszlamista Hamász terrorszervezet ellenőrizte gázai kommunikációs minisztérium szerint 

legalább harmincan haltak meg a Tel al-Szultan sátortábort sújtó támadásban, ahol tűz ütött ki. 

Az Al-Dzsazíra katari hírcsatorna beszámolója szerint huszonnyolc palesztin vesztette életét. A Tel al-Szultan negyed egy olyan terület, ahová több százan menekültek Rafah központjából, amikor Izrael támadást indított a városban. Az izraeli hadsereg IDF bejelentette, hogy kivizsgálják a történteket.

Nyolc rakétát lőtt ki a Hamász Tel-Aviv és Izrael más központi régiói felé vasárnap – számolt be róla az izraeli hadsereg. Hasonló esetre idén január óta nem volt példa. A rakétákat Rafahból lőtték ki az izraeliek szerint, ami bizonyítja, hogy a terrorszervezet az izraeliek agresszív, hét hónapja tartó tisztogatása ellenére továbbra is ütőképes maradt.

 

16:49

Ebből katasztrófa lehet: halálos tűzpárbaj tört ki izraeli és egyiptomi katonák között

Lövöldözésig fajult egy konfliktus egyiptomi és izraeli katonák között Rafahnál, egy egyiptomi katona meghalt. A Rafah ellen május 6-án megindított izraeli offenzíva feszültségekhez vezetett Izrael és Egyiptom között, mert Kairó ellenezte a határánál fekvő város megtámadását.

16:05

Izrael légi csapásai miatt halt meg sok civil Rafahban, a hadsereg vizsgálatot indít

Már 40-re nőtt a vasárnapi támadás halálos áldozatainak száma. Izrael elismerte, hogy a hadsereg légi támadásai miatt halt meg és sebesült meg sok civil, de a csapásokat Hamász-célpontok ellen indították, ezért vizsgálatot indítanak az ügyben.

izraeli háború Rafah Izrael Hamász tűz
Kapcsolódó cikkek