Közélet

Brutális földcsuszamlás Pápua Új-Guineában: sokan meghaltak, többen eltűntek – videó

A hatóságok szerint egyelőre több mint száz halottról tudnak. Az Új-Guineában történt földcsuszamlás miatt több út használhatatlanná vált, és a terület jelentős anyagi károkat szenvedett.

Több mint száz ember vesztette életét egy brutális földcsuszamlás miatt Pápua Új-Guinea északi részén – jelentette az ABC ausztrál műsorszolgáltató pénteken. A katasztrófa helyi idő szerint hajnali három órakor sújtott le az Enga tartománybeli Kaokalam városára. 

brutális földcsuszamlás, Pápua Új-Guinea
Brutális földcsuszamlás Pápua Új-Guineában: sokan meghaltak, többen eltűntek / Fotó: AFP

A helyiek közösségi médiára feltöltött fényképein hatalmas sziklák, kidöntött fatörzsek és törmelékek láthatók. 

A holttestek után folyamatosan zajlik a kutatás

– számolt be róla az ABC, de további információt egyelőre nem közölt. A helyi kormány és a rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást az esetről.

Fotó: X / @DailyMail

A földcsuszamlásban több mint 100 ember vesztette életét. A Mulitaka környéki falvakban élők szerint 80-100 ember lehet eltemetve, köztük gyerekek is. A hatóságok még nem közölték a halottak számát – írja a The Guardian.

A példátlan természeti katasztrófaként emlegetett pusztító földcsuszamlás jelentős anyagi károkat és jelenleg még bizonytalan számú ember életébe került

– mondta Enga tartományi adminisztrátora, Sandis Tsaka. Elmondta, hogy a mentési munkálatok közé tartozik a Porgera felé vezető út megtisztítása mely jelentős mértékben megsérült és be lett temetve.

Május közepén újabb holttesteket találtak a heves esők okozta áradások sújtotta indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban, így 41-re emelkedett a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma. Tizenkilencen megsérültek, további 17 embert pedig eltűntként tartanak nyilván – számolt be róla a tartomány katasztrófavédelmi hatósága.

 

 

Pápua Új-Guinea katasztrófa haláleset földcsuszamlás
Kapcsolódó cikkek