Közélet

Diákhitel Központ: nincs veszélyben a diákhitelezés jövője

A Diákhitel Központ közleményben reagált a megjelent sajtóhírekre. A szervezet szerint tavaly bejelentett új működési struktúra nem veszélyezteti a rendszer működését.

Tavaly novemberben olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, mely kötelezi a Diákhitel Központot, hogy adja át több százezer diák adatait a Magyar Fejlesztési Banknak – írta meg pénteken a 24.hu. A hírportál szerint Magyar Péter, a központ korábbi, időközben politikai pályára lépő vezetője szerint azonban a törvénymódosítás valódi oka, hogy két a Gránit Bankhoz szervezzék ki a Diákhitel Központ ügyfeleit. A hírre péntek délelőtti közleményében a Diákhitel Központ is reagált, a szervezet szerint a megjelent állítások minden alapot nélkülöznek. Felhívják a figyelmet arra, hogy a diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

A kommüniké kiemelte, hogy szerintük a rendkívül kedvezményes Diákhitel Számlát biztosító pénzintézetek kiválasztása transzparens módon, a nyilvánosság tájékoztatása mellett zajlott, ezáltal a hallgatók nem egy pénzügyi intézménnyel, hanem az új rendszer eredményeképpen az OTP, az Erste, az MBH Bank és a Gránit Bank hálózatában nyithatnak Diákhitel Számlát. Ezen felül a Diákhitel Központ, ahogy eddig is, úgy a jövőben is az MFB égisze alatt fog működni.

A diákhitelezés keretében mai napig 500 milliárd forintot meghaladó értékben történt folyósítás több mint fél millió hallgató részére.

A Diákhitel Központ közleménye kiemelte, hogy az új működési struktúra célja az, hogy az MFB a hallgatói és képzési hitelrendszer működtetésével kapcsolatos, szerződésben rögzített feladatok végzésével járuljon hozzá a Diákhitel céljainak megvalósításhoz, így növelve a hatékonyságot, ezáltal költségmegtakarítást elérve. Az intézmény szervezeti működésének átalakítása nem érinti a hiteltermékeket, változatlanul ugyanazokkal a feltételekkel igényelhetők a diákhitelek.

Hozzátették, hogy az új struktúra költséghatékonyabb módon támogatja a hallgatói és képzési hitelrendszer működését, hozzájárulva a tanulmányaikat végzők költségeinek finanszírozásához. Ezzel a célkitűzéssel vezették be 2023-ban a kedvezményes számlavezetés biztosítására a Diákhitel Számlát, melynek megvalósítására nyílt pályázatot hirdetett a pénzintézetek számára. A sikerrel lefolytatott pályázat eredményeként egy sok tekintetben ingyenes, és minden elemében rendkívül kedvező feltételű folyószámla biztosítására nyílt lehetőség legalább a több éves folyósítási időszakában. 2023. május 24-ig négy pénzintézettel, az Erstével, a Gránit Bankkal, MBH Bankkal és az OTP Bankkal született megállapodás.

A Diákhitel Központ álláspontja szerint a diákhitelezés minden olyan hallgatónak segítséget nyújt, aki anyagi gondjai miatt nem tudja megkezdeni vagy folytatni tanulmányait. 2024-ben is kedvezményes 7,99 százalékos kamattal igényelhető a szabad felhasználású Diákhitel1, valamint a kamatmentes, önköltségre fordítható Diákhitel2. Ezt a segítséget az állam a jövőben is biztosítani fogja mindenkinek, akinek szüksége van rá.

 

Diákhitel Központ diákhitelezés MFB
Kapcsolódó cikkek