Közélet

Korrupció gyanújával letartóztatták Geraszimov helyettesét

Az orosz katonai vezetés egyre több tagját vádolják korrupcióval. A Kreml szerint nem tisztogatási kampány zajlik.

Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt előzetes letartóztatásba helyezte Vagyim Samarin altábornagyot, a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetőjét, a vezérkari főnök helyettesét szerdán egy orosz katonai bíróság.

korrupció, vesztegetés, kenőpénz
Fotó: Norhfoto

Ha az altábornagy bűnössége beigazolódik, 8 és 15 év közötti börtönbüntetést kaphat, és akár az elfogadott csúszópénz százszorosát is követelhetik rajta. Az orosz Nyomozóbizottság (SZK) szóvivője, Szvetlana Petrenko szerint Samarin a vádak szerint a 2016 áprilisától 2023 októberéig tartó időszakban 36 millió rubel (mintegy 144 millió forint) kenőpénzt fogadott el Alekszej Viszokovtól, a permi Telta telefongyár vezérigazgatójától és a vállalat főkönyvelőjétől, Jelena Grisinától, a katonai megrendelések növelése fejében. Az ügyben Viszokovot és Grisinát is őrizetbe vették.

Csütörtök késő délután pedig a szóvivő azt is bejelentette, hogy hivatali visszaélés miatt Vlagyimir Vertyeleckijt, az orosz védelmi minisztérium állami beszerzést biztosító osztályának vezetőjét is előzetes letartóztatásba helyezték. Az osztályvezető az SZK szerint 2022-ben nem teljesített kutatási és konstruktőri megrendelést fogadott el, amivel 70 millió rubel (mintegy 280 millió forint) kárt okozott. A büntetőügyben a hatóságok több házkutatást tartottak.

A jelek szerint a korrupció az egész orosz katonai vezetést behálózta

Az utóbbi hetekben már számos orosz tábornokot vettek őrizetbe a hatóságok, Tyimur Ivanov védelmiminiszter-helyettest, Jurij Kuznyecovot, a katonai tárca személyzeti osztályának vezetőjét és Ivan Popovot, a déli katonai körzet 58. hadseregének volt parancsnokát. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint azonban 

szó sincs tisztogatási kampányról, annyi történik csupán, hogy a bűnüldöző szervek következetesen harcolnak a korrupció ellen az állami intézményrendszer minden szintjén.

Ivanov a vádak szerint  csaknem 1,2 milliárd rubel (mintegy 4,8 milliárd forint) kenőpénzt fogadott el, mielőtt április végén elfogták. A nyomozás szerint a védelmi minisztérium cégei ellentételezés nélkül végeztek el építési és javítási munkálatokat a feltehetően Ivanov tulajdonában lévő létesítményekben. Ivanov, akit tisztségéből felfüggesztettek, ártatlannak vallotta magát.

Kuznyecov ennél a hatóságok szerint jóval kisebb összeget, 30,5 millió rubelt (közel 121 millió forint) fogadott el Ljova Martiroszján vállalkozótól, majd segített neki abban, hogy szerződéseket kössön a Sztyemenko hadseregtábornokról elnevezett Krasznodari Katonai Főiskolával szállodai szolgáltatások nyújtására, 372 millió rubelért (csaknem másfél milliárd forint). 

A tábornoknál folytatott házkutatás során az SZK több mint százmillió rubel (mintegy 400 millió forint) értékű készpénzt, aranyérméket, drága karórákat és egyéb luxuscikkeket talált.

Popovot május 17-én tartóztatták le nagy kárt okozó csalás ügyében. A Vedomosztyi című lap szerint a volt parancsnokot azzal gyanúsítják, hogy erődítmények építésére szánt fémszerkezeteket tulajdonított el és értékesített. A tábornok ártatlannak vallotta magát.

 

telefongyár kenőpénz altábornagy háború
Kapcsolódó cikkek