Közélet

Madárinfluenza: az Egyesült Államokban embereket is megtámadta a betegség

Egyelőre két beteget azonosítottak madárinfluenzával. Az Egyesült Államok szövetségi egészségügyi hivatala viszont azt közölte, hogy a madárinfluenza kockázata egyelőre nagyon alacsony és nincs bizonyíték emberről emberre való terjedésnek.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) közölte, hogy felkészülnek a madárinfluenza „megnövekedett emberi egészségi kockázatának lehetőségére” a tejelő tehenek körében kitört járvány és két igazolt emberi megbetegedés miatt. A szövetségi egészségügyi hivatal ugyanakkor azt is közölte, hogy a madárinfluenza kockázata az Egyesült Államokban jelenleg alacsony, és nincs bizonyíték az emberről emberre való terjedésre.

madárinfluenza
Madárinfluenza az Egyesült Államokban: embereket is megtámadhat a betegség / Fotó: AFP

A szövetségi és állami közegészségügyi tisztviselők március végén közölték, hogy elsősorban idősebb tejelő tehenek betegségét vizsgálják Kansasben, Új-Mexikóban és Texasban. A betegség olyan tüneteket produkál, mint a csökkent laktáció és az alacsony étvágy. Az első esetet egy texasi mezőgazdasági munkásnál azonosították, a második esetet pedig egy michiganinél, aki rendszeresen ki volt téve az állatállomány által fertőzött madárinfluenzának – írja az ABC News.

A CDC szerint mindkét esetben az egyetlen tünet a vörös szemek és már mindketten felépültek.

Május 22-ig több mint 350 tejelő tehénnek és fertőzött, nem pasztőrözött tehéntejnek kitett embert figyeltek meg. A mezőgazdaságban dolgozók vannak kitéve a legmagasabban a madárinfluenza kockázatának. Viszont, jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a madárinfluenza emberről emberre terjedne. Dawn O'Connell, a szövetségi egészségügyi hivatal felkészülési és reagálási titkára szerint már haladnak a 4,8 millió adag madárinfluenza elleni oltóanyag elkészítésével. 

Áprilisban Magyarországon három helyen csapott le a madárinfluenza: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is kimutatta a betegséget. A fertőzés ezúttal Tótkomlóson, egy több mint 44 ezer példányt számláló pecsenyekacsa-telepen, Pusztaföldváron egy mintegy 1500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsödön nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen ütötte fel a fejét. 

 

járvány madárinfluenza beteg Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek