A madárinfluenza jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományokat felszámolják és járványügyi nyomozást is folytatnak – derül ki a hivatal keddi közleményéből.

A madárinfluenza egyre gyakrabban jelentkezik országszerte / Fotó: MTI

A fertőzés ezúttal  Tótkomlóson, egy több mint 44 ezer példányt számláló pecsenyekacsa-telepen, Pusztaföldváron egy mintegy 1500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsödön nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen ütötte fel a fejét. 

Az  állattartóknak az idegrendszeri tünetek és a megemelkedett elhullás keltette fel a gyanúját.

Bárhol megjelenhet a madárinfluenza

Mind a három telepen a madárinfluenza H5N1 típusú változatát mutatta ki a Nébih laboratóriuma és már folyamatban is van az érintett állományok felszámolása a tájékoztatás szerint. A járványügyi hatóság kijelölte a gazdaságok körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetet, továbbá megállapította a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Békés vármegyében pedig kiterjesztették a megfigyelési körzetet.

A Nébih tájékoztatása szerint a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor újra megjelenhet. A szervezet továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy szigorúan és következetesen tartsák be a járványvédelmi előírásokat.

A betegség nem csupán Magyarországon pusztít, világszere megjelent már, még az Antarktiszon is azonosítottak a vírussal fertőzött pingvineket. Franciaországban már a szárnyasok beoltása is felmerült, mint lehetséges megoldás.