BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nézőpont: jelentős a Fidesz előnye a közvélemény-kutatásokban

A Nézőpont Intézet csütörtök délelőtt tartotta a „Merre tovább Európa?” – Közvélemény-kutatói konferencia az európai parlamenti választásokról című rendezvényét Budapesten. A közvélemény-kutató cégek képviselői egyetértettek abban, hogy egyértelmű a Fidesz előnye. A kormánypártokat a Tisza Párt követi, amelynek biztos támogatottságát egyelőre nehéz mérni, de az látszik, hogy rengeteg baloldali szavazót vonhatnak el más baloldali pártoktól.

A Nézőpont Intézet ezerfős kutatása szerint a legvalószínűbb listás eredményt nézve a Fideszt 47 százalékon mérik, Magyar Péter pártját 24 százalékon – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója a „Merre tovább Európa?” – Közvélemény-kutatói konferencia az európai parlamenti választásokról című rendezvényen.

választás
választások
2024
Nézőpont
A Nézőpont szerint a Fidesz magabiztosan nyerni fog / Fotó: AFP

Az igazgató kiemelte, hogy messze lemarad a Tisza Párt mögött Gyurcsány Ferenc koalíciója 9 százalékkal, őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Mi Hazánk. Azt látják, hogy ez a két párt akár mandátumot is szerezhet – derült ki az Origo cikkéből.

Hozzátette, hogy már elérhető a pártpreferencia.hu oldal, amely a legvalószínűbb listás választási eredményeket mutatja be a választások előtt.

Magyar Péter miatt rengeteg szavazatot bukhat Gyurcsány koalíciója

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ (AK) kutatási igazgatója kifejtette, hogy az AK mérése szerint is a Fidesz a nagy esélyese a választásnak 47 százalékos eredménnyel. A végeredmény meglátása szerint azon múlik, hogyan alakul a mozgósítás. 

A Fidesz aduásza Orbán Viktor, a magyar kormányfő népszerűsége ugyanis rendkívül nagy, aktívan mozgósít, és ez is növeli a támogatottságot. 

Tóth Erik szerint a mostani kampány fő témája a háború és béke kérdése, ez azért fontos, mert a háború elutasítottságában hazánkban nemzeti konszenzus van. A magyar emberek a hosszú távú, jó megoldásokat szeretik, ezért mielőbb békét akarnak, ezt pedig egyértelműen a Fidesz képviseli.

A Tisza Pártot 26 százalékon mérték, ez azt mutatja, hogy Magyar Péter képes volt arra, hogy az ellenzéki pártoktól szavazókat vonjon el, zavart keltsen.

Az év elején még a DK és a MKKP vezettek, de ez megváltozott: a Mi Hazánk és a Kutyapárt mandátumszerzése azon múlik, hogyan tudnak mozgósítani. Az AK adatai szerint a Momentum nem szerez mandátumot a jövő vasárnapi EP-választáson. Szerintük MSZP-s és párbeszédes politikus sem jut ki az EP-be. Stabil kormánypárti erőfölény látszódik – rögzítette. Tóth Erik arról is beszélt, hogy 

nem szabad elfelejteni, hogy a Tisza Párt egy pár hónapos projekt, és hiába beszél Magyar Péter kormánybuktatásról, fontos, hogy  hosszú távon milyen eredményeket mutat fel. 

Nem csak a Nézőpont szerint tudott jelentősen erősödni a Fidesz

Juhász Gyula, a Magyar Társadalomkutató kutatási igazgatója hangsúlyozta, hogy a méréseik szerint 51 százalék szavazna a Fideszre, 25 százalék a Tisza Pártra, 8 százalék a DK–MSZP–Párbeszédre. Juhász ismertette, hogy 

a Fidesz a választáshoz közeledve erősödni tudott. Hatalmas Fidesz előnyt mérnek, és 2019-hez képest a Fidesz őri a pozícióit, maximum két mandátummal kaphat kevesebbet.

A kutatási igazgató szerint nagyon kevésnek tűnik a DK 8 százaléka, és most a Tisza Párt élvezi a baloldali pártok között civakodást. A Mi Hazánk nem fog bejutni az EP-be, de ez még változhat.

A Tisza Párt akár kétszer több szavazatot is szerezhet, mint Gyurcsány pártja

Bánki András, Real-PR93 elemzője kifejtette, hogy körülbelül 53 százalékos részvételi arányt jósolnak az EP választáson. Az összes kutatás alapvetően csak a belföldi szavazatokat veszi figyelembe, de a külhoni magyarok szavazatai is változtathatnak az eredményen. A biztos szavazók bázisán kutatták a választói preferenciákat, és arra az eredményre jutottak, hogy hibahatárral számolva is a Fidesz listája vezet 45 százalékkal, 28 százalékon mérték Magyar Péter pártját, és 10 százalékon a DK–MSZP–Párbeszédet. Leszögezte: 

a Tisza Párt akár kétszer több szavazatot is szerezhet, mint Gyurcsány pártja. A kutatóintézet mérése szerint összesen öt lista juthat be az EP-be. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak és a Mi Hazánknak egy-egy mandátumra van esélye.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.