Közélet

Stoltenberg: a NATO hivatkozhat a kollektív védelemről szóló ötödik cikkre, ha súlyos kibertámadás éri a szövetség valamelyik országát

Kibertámadások esetére is kiterjesztené a közös védelmi megállapodást Jens Stoltenberg. Bár nem említette Oroszországot, nyilván rájuk gondolt, noha korábban éppen a kínai technológiáktól óvta a tagországokat. Minden esetre kérdés, mi lenne a helyzet akkor, ha kínai hackereket buktatnának le a NATO-tagországok valamelyikében. Stoltenberg az oroszellenes fellépés részeként feloldaná a nyugat fegyverhasználati tilalmat is, hogy Ukrajna azokkal orosz területekre is csapást mérhessen.

A NATO hivatkozhat a kollektív védelemről szóló ötödik cikkre, ha súlyos kibertámadás éri a szövetség valamelyik országát – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a The Economistnak adott interjújában. 

North Atlantic Treaty Organization (NATO) Secretary General Jens Stoltenberg (R) speaks as Ukranian Minister for Foreign listens on during the alliance's 75th anniversary at the NATO Headquarters in Brussels on April 4, 2024. The NATO military alliance on April 4, 2024, marks the 75th anniversary of the signing of its founding treaty in Washington. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

Hozzátette:

Idézhetjük az ötödik cikkelyt, és reagálhatunk a kibertérben és más területeken a NATO-szövetségesek védelme érdekében

Stoltenberg szerint enyhíteni kellene a nyugati fegyverek használatára vonatkozó szabályokat is, hogy Ukrajna azokkal csapást mérhessen orosz területeken belül is. Felszólította az Ukrajnának fegyvereket szállító NATO-szövetségeseket, hogy vessenek véget a fegyverek oroszországi katonai célpontok elleni csapáson való felhasználásának tilalmának.
„Ez Oroszország agresszív háborúja Ukrajna ellen. Ukrajnának joga van megvédeni magát. És ez magában foglalja az oroszországi célpontok elleni csapásokat” – mondta a főtitkára.

A The Economist az interjúban elmondottakat úgy értékelte, hogy bár a NATO-főtitkárok általában nem támadják Amerikát, a szövetség legnagyobb és legfontosabb tagállamának politikáját. De a The Economistnak adott interjújában Jens Stoltenberg éppen ezt tette.

Nem logikus a feltételezés, hogy Oroszország, amelyik Ukrajnával nem tud elbánni, majd az egész nyugati világot legyőzné – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. A kormányfő szerint Magyarország helyzete furcsa a NATO-ban, olyan még korábban nem fordult elő, hogy egy NATO-tag ragaszkodik a szervezet alapokmányához, miközben az akcióiban nem vesz részt. Most ennek a helyzetnek a kezelésén dolgoznak a jogászok. 

Az Economistnak adott interjúban Stoltenberg hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy el kell kerülni, hogy az ukrajnai háború a NATO és Oroszország közötti háborúvá fajuljon Európában. Stoltenberg kijelentette: a NATO kiképzést nyújt, fegyvereket és lőszert szállít Ukrajnának, de nem lesz közvetlenül részese az ukrajnai területen zajló hadműveleteknek. 

A NATO-főtitkár - Emmanuel Macron francia elnök többször hangoztatott véleményének nyíltan ellentmondva - kijelentette azt is, hogy a NATO-nak nem áll szándékában szárazföldi alakulatok küldése Ukrajnába. "Nem ez a terv. Célunk kettős: egyrészt Ukrajna támogatása, ahogy jelenleg is tesszük, másrészt viszont annak biztosítása, hogy nem eszkaláljuk a háborút teljes körű konfliktussá" - mondta Stoltenberg az Economist-interjúban.

Macron nemrégiben, ugyancsak a The Economistnak nyilatkozva egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy kitart-e a nyugati szárazföldi alakulatok Ukrajnába küldéséről tett korábbi kijelentései mellett. David Cameron brit külügyminiszter ugyanakkor - a NATO-főtitkárhoz hasonlóan - szintén kizárta annak lehetőségét, hogy a NATO katonákat küldjön az ukrajnai hadszíntérre. A közlmúltban tett ukrajnai látogatásának idején, a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva Cameron kijelentette: veszélyes eszkalációt jelentene, ha NATO-katonák jelennének meg Ukrajna területén.

A brit külügyi tárca vezetője hangsúlyozta: nincs szükség arra, hogy NATO-katonákat küldjenek Ukrajnába, hiszen csak Nagy-Britannia több mint 60 ezer ukrán katonát részesített kiképzésben, és "egyébként sem lenne helyénvaló, ha NATO-katonák orosz katonákat ölnének".

 

 

Jens Stoltenberg kibertámadás orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek