Közélet

Több mint harmincmillió szavazólap szükséges az idei választáshoz

Az ANY Biztonsági Nyomdában összesen 33 millió szavazólapot nyomtattak ki. A szavazólapok szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek és kerülnek bedobozolásra.

Már nyomtatják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az európai parlamenti képviselők június 9-ei választásának szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, amelynek géptermeiben és csomagolócsarnokaiban szerdán sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok, és miként csomagolják, „dobozolják” azokat szavazóköri bontásban.

Hand,Of,A,Person,Casting,A,Vote,Into,The,Ballot
Fotó: Shutterstock

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az ANY Biztonsági Nyomdában nyomtatják a több mint 33 millió szavazólapot, ebből

  • 24 millió a helyi önkormányzati választásra készül,
  • csaknem 8 millió az EP-választásra,
  • és több mint 1,5 millió a nemzetiségi önkormányzati választásra.

Összesen több mint tízezerféle szavazólapot gyárt le a nyomda: az EP-listás szavazólapból kétfajtát (a magyarországi és a levélben szavazók részére), valamint 3177 polgármesterit, 1 főpolgármesterit, 3012-féle egyéni listás szavazólapot a 10 ezer lakosnál kisebb településekre, a tízezernél több lakosú településekre 1586 egyéni választókerületit, valamint 19 vármegyei listásat, egy fővárosi listásat, 13 országos nemzetiségit, 2150 települési nemzetiségit és 64 területi nemzetiségi szavazólapot.

A nyomda készíti el az egyéb választási kellékeket, például a jegyzőkönyveket és a borítékokat is.

Egy hónap sincs az európai parlamenti választásokig, de még előtte sikerült tető alá hozni a részvevők szerint létfontosságú megállapodást . Az nyolc fontos intézménye és szerve összeállt, hogy kidolgozza a minimumokat, aztán tartsa is magát a szabályokhoz az etikus működés tekintetében – ezzel is elősegítve, hogy az EU polgárai jobban bízzanak az intézményekben. A legutóbbi felmérések alapján ugyanis ez a szkepszis a demokrácia fő veszélye.

 

szavazólap európai parlamenti képviselő választás főpolgármester önkormányzati képviselő
Kapcsolódó cikkek