Közélet

Kidőlt fák, megbontott tetők, fejtetőre borult autók: tombolt a vihar kedden

Megtépázta a tegnapi vihar az országot: összesen 514 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 41 tűzesetet és a 392 műszaki mentést összesen 497 hivatásos, 72 önkormányzati, 8 létesítményi tűzoltóegység, valamint 115 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte.

Átsöpört Magyarországon a vihar, szinte mindenhol akadt dolga a Katasztrófavédelemnek: Törökszentmiklósnál az út menti árokba hajtott és felborult egy bitument szállító tehergépjármű, a balesetben a tehergépkocsi vezetője életét vesztette. Pápa mellett összeütközött egy autóbusz, egy furgon és egy személygépkocsi tegnap a 83-as főúton, a balesetben öten sérültek meg.

Broken,Roof,After,A,Storm
vihar
A vihar több tetőt is megbontott / Fotó: Shutterstock

Számos további autóbaleset is történt még tegnap: két személygépkocsi ütközött össze kedden délután az M6-os autópálya 43-as kilométerénél, Ráckeresztúr közelében, Hajós közelében pedig árokba hajtott egy személyautó kedden délután. Törökbálint közelében hat személygépkocsi ütközött össze kedden reggel az M7-es autópálya 14-es kilométerénél. Megcsúszott a vizes úton, majd fejtetőre borulva, az út melletti szántóföldön állt meg egy személyautó tegnap este Görcsönyön, a Rákóczi utcában.

Budapesten is sok baleset volt: összeütközött két gépkocsi a Ferihegyi repülőtérre vezető úton, a tizedik és tizenkilencedik kerület határában, a Sibrik Miklós úti felüljáró és a bevásárlóközpont közelében. Két gépkocsi koccant este Zuglóban, az Egressy út és a Jerney utca sarkán.

Vidéken is volt dolga a tűzoltóknak: három autó ütközött össze a debreceni Csapó utcában. Fejér vármegyében negyven helyszínre riasztották a tűzoltókat az esti vihar miatt, személyi sérülés egyik esetnél sem történt. Többségében útra dőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét, akik az önkéntes tűzoltó egyesületekkel együttműködve számolták fel a károkat. Az erős szél megbontotta a móri uszoda lemezfedését. Iszkaszentgyörgyön két családi ház tetőszerkezete és egy garázs teteje megrongálódott, ezek közül az egyik lakóházra egy fa dőlt, a másiknak a zsindelyfedését szakította fel a vihar.

Dark,Cloudy,Sky,With,Lightning.,Stormy,Weather
Fotó: Shutterstock

Veszprém vármegyébe tegnap este hat óra körül érkezett a károkozó vihar. Huszonhat kidőlt fáról és öt épületkárról tettek bejelentést, egy helyen a felgyűlt vizet kellett szivattyúzni. Monostorapáti térségéből érkezett a legtöbb bejelentés, ahol tetőket bontott meg az erős szél, fák dőltek udvarokra, útra, villanyvezetékre.

A viharos időjárás Baranya vármegyében is adott munkát a tűzoltóknak. Délután öt és este fél kilenc között összesen harmincnégy alkalommal riasztották a vármegye tűzoltóegységeit kidőlt fák, leszakadt faágak miatt. Az utakra, vezetékekre dőlt növényeket a mohácsi, a pécsi, a komlói, a szigetvári, a sásdi, a villányi és a véméndi hivatásos, valamint a palkonyai, a magyarszéki és a pécsi önkéntes tűzoltók távolították el.

A viharos szél és az esőzés kapcsán huszonkilenc káresemény során avatkoztak be a vármegye tűzoltó egységei kedden este és éjszaka. Győr-Moson-Sopron vármegyében tizenkét alkalommal kellett beavatkozniuk a hivatásos tűzoltóknak, főként Győrben és környező településeken. Tizenegyszer riasztották az egységeket kidőlt fák miatt, egy esetben pedig villanyvezeték-szakadáshoz.

A Zala vármegyén is átvonuló viharos időjárás miatt tizenkét helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra kedden. Délután Petrikeresztúr külterületén, Csatárban, a Kossuth Lajos utcában, majd Zalaegerszegen, az Alsóerdei út két pontján, illetve a Ciklámen és Páterdombi utcában távolítottak el kidőlt fákat. 

Pest vármegyét is elérte az ítéletidő a késő délutáni órákban. Az erős szél kidőlt fákat és letört ágakat hagyott maga mögött. Összesen tíz esetnél kellett a hivatásos és az önkéntes tűzoltóknak beavatkozni, fákat, ágakat távolítottak el. Üllőn, Pátyon és Dabason rövid ideig áramkimaradás is volt. A hiba elhárításán a szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoztak. 

Összesen hat alkalommal kellett a tűzoltóknak az erős szél és az esti vihar okozta károk miatt beavatkozniuk Csongrád-Csanád vármegye területén. Mindenhol lehasadt ágak és a kidőlt fák jelentettek veszélyt a közlekedőkre. Hódmezővásárhelyről, Csongrádról, Ruzsáról, Szegedről és Szentesről is érkezett lakossági bejelentés a nap folyamán.

Négyszer riasztották viharkár miatt a Vas vármegyei tűzoltókat tegnap. Rábahídvégen egy három méter magas kőris tört ketté, a lombkorona és az ágak az úttesten hevertek, Szentgotthárdon egy fűz öles ágai estek az alatta parkoló autóra, Veleméren egy terebélyes almafa hasadt ketté, míg Vaskeresztesen egy nagy fa borult az útra. Gyökerestül kifordult és a kerékpárútra hajlott egy nagy fa Egerben, a Kossuth Lajos utcában, veszélyeztetve a közlekedést. 

 

autó vihar katasztrófavédelelem viharkár
Kapcsolódó cikkek