BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világháború óta nem volt ilyen sok fegyveres konfliktus, mint most

A fegyveres konfliktusok száma 1946 óta 2023-ban volt a legmagasabb a világon, annak ellenére, hogy a háború sújtotta államok száma csökkent.

Tavaly 59 konfliktust jegyeztek fel világszerte, ennek csaknem a fele (28) Afrikában volt – derült ki az oslói székhelyű Békekutató Intézet (PRIO) hétfőn közzétett jelentéséből. A konfliktusban lévő országok száma ugyanakkor csökkent, a 2022-es 39-ről 34-re.

Afrika
háború
Afrikában volt a legtöbb háború tavaly / Fotó: AFP

A jelentés szerint a harcok bizonyított halálos áldozatainak száma is a felére apadt, mintegy 122 ezerre. Siri Aas Rustad, a PRIO kutatója és a jelentés főszerkesztője – aki az 1946–2023 közötti időszak tendenciáit vizsgálta – azt írta:

a hidegháború vége óta soha nem volt ilyen magas az erőszak mértéke a világon.

Hozzátette: a számok arra utalnak, hogy a konfliktusok képe egyre összetettebbé vált, és egyre több harcoló fél tevékenykedik egyazon országon belül.

A PRIO szerint a konfliktusok számának növekedésért részben az Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten hálózatba szerveződött Iszlám Állam dzsihadista csoport felelős, de megjelentek más szervezetek, így az Iszlám és a Muszlimok Támogató Gyülekezete (Dzsamáa Nuszrat-ul-Iszlám va al-Muszlimín, (JNIM) is.

Rustad véleménye szerint ez a fejlemény egyre inkább megnehezíti az olyan szereplők, mint a humanitárius csoportok, illetve a civil társadalmi szervezetek számára a cselekvést és az emberek életének javítását. Afrika után a fegyveres konfliktusok által leginkább érintett régiók sorrendje 

  • Ázsia (17), 
  • a Közel-Kelet (10), 
  • Európa (3) és 
  • Amerika (1) volt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.