BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogamzásgátló férfiaknak: egyre közelebb a megoldás

Előrejelzések szerint a jelenlegi 8 milliárdról 2037-re 9 milliárdra nő a Föld lakossága. A világ népességének rohamos növekedése folyamatosan napirenden tartja a tudatos családtervezés kérdését, a fogamzásgátló szerekhez való hozzáférést mindkét nem számára. A gyógyszeripar egyelőre nem állt elő a férfiak számára fejlesztett, szájon át szedhető tablettával, de egy friss tanulmány szerint egyre közelebb állnak a megoldáshoz a tudósok.

A népesség folyamatos növekedése napirenden tartja – mind politikai, demográfiai és a tudományos színtéren is – a tudatos családtervezés kérdését, a tudósok keresik a megoldásokat a férfiak fogamzásgátlásának megoldására. A Science folyóiratban jelent meg a Baylor College of Medicine kutatóinak cikke, amelyben a reverzibilis, azaz visszafordítható férfi fogamzásgátlás új módszerét írták le állati modellszervezeteken (magyarul egereken) végzett vizsgálatok eredményeivel alátámasztva – ismerteti az Orvostovábbképző Szemle. 

Fogamzásgátló
Fogamzásgátló egyelőre nem áll rendelkezésre a férfiaknak, de ez változhat / Fotó: Getty Images

A kutatók egy újszerű megközelítésre összpontosítottak egy olyan kis molekula létrehozására, amely gátolja a 33-as szerin/treonin-kináz (STK33) fehérjét. Ez a protein elengedhetetlenül szükséges a termékenységhez mind a férfiak, mind az állati modellszervezetként használt egerek esetében – emelték ki. 

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a herékben feldúsuló STK33 nélkülözhetetlen a funkcionális spermiumok kialakulásához. Az Stk33 gén kiütése az egereket sterillé teszi a rendellenes és a gyenge spermiumok mozgékonyság miatt. A férfiaknál az STK33 gén mutációja szintén sterilitást eredményez. A legfontosabb eredmény: hogy azok az egerek és azok a férfiak, akiknél ezek a mutációk előfordulnak, nem mutatnak egyéb rendellenességet, sőt a herék mérete is normális – írják a kutatók. Ezért az STK33  ígéretes gyógyszercélpontnak tekinthető, amely minimális biztonsági aggályokat hordoz a férfiak fogamzásgátlásában. 

Fogamzásgátló-fejlesztés: több milliárd vegyületből keresgéltek

A kutatók a hatóanyag-könyvtár átvizsgálása során stabilizáltak egy úgynevezett CDD-2807 vegyületet – ezt tesztelik most egereken, többféle dózisban és kezelési ütemezésben.  A kísérletet követően értékelték egerek spermium-mozgékonyságát és -számát, valamint a nőstények megtermékenyítésére való képességüket. Az derült ki, hogy CDD-2807 vegyület képes volt hatékonyan átjutni a vér-here gáton, és már alacsony dózisban is jelentősen csökkentette a spermiumok mozgékonyságát és számát, valamint az egerek termékenységét. 

Nem végleges terméketlenség

Azt is megállapították, hogy a CDD-2807 hatóanyag nélküli időszakot követően az egerek visszanyerték a spermiumok kezelés előtti mozgékonyságát, illetve számát, és ismét termékenyek lettek. A kutatás következő fázisban már a főemlősökön tesztelik és értékeli a vegyületeket, hogy kiderüljön, mennyire hatásosak férfi fogamzásgátlóként. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.