Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy születésszámok változásától való félelmek „népességi szorongást” okozhatnak, ami arra készteti a kormányokat, hogy hatástalan és esetenként káros termékenységi politikákat fogadjanak el, amelyek sértik az emberi jogokat és a nemek közti egyenlőségeket – írta a Financial Times.

Family photo in country town
An old couple holding a great- grand-daughter in country town.
Fotó: Kei Uesugi / GettyImages

Az ENSZ szexuális és reproduktív egészséggel foglalkozó ügynökségének (UNFPA) szerdán közzétett kutatása szerint az éghajlatváltozás, a tömeges kitelepítések, a koronavírus-járvány és a gazdasági bizonytalanság az elmúlt években világszerte a túlnépesedéstől és az alulnépesedéstől való széles körű félelmet egyaránt táplálta.

Az országok erre azzal válaszolnak, hogy megpróbálják manipulálni a demográfiai jövőjüket olyan lépések végrehajtásával, amelyek nem megfelelőek, észszerűek vagy emberségesek 

– mondta Michael Herrman, az UNFPA gazdasági és demográfiai főtanácsadója.

Például a jelentés szerint Lengyelországban az elmúlt néhány évben törvényi úton csökkentették a sürgősségi fogamzásgátláshoz való hozzáférést és korlátozták a szexuális felvilágosítást. Törökországban pedig leépítették a családtervezési szolgáltatásokat, ami ahhoz vezetett, hogy rengeteg nő eladósodott, miután zsebből kellett kifizetniük a szexuális és reproduktív egészségügyi ellátásért.

Az alacsony termékenységi rátával rendelkező országok - főként a fejlett világban - a munkaképes korú felnőttek számának erőteljes csökkenését tapasztalják, mivel a népesség elöregedése egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi és szociális ellátórendszerre.

Az alacsony és csökkenő termékenység miatt aggódó országok kevésbé ambiciózusak a családtervezéshez való egyetemes hozzáférés biztosításában: egyesek korlátozzák az abortuszhoz való jogot ott, ahol az illegális, mások pedig kiiktatják a szexuális felvilágosítást az iskolai tantervekből 

- mondta Herrmann.

A magas termékenységű országokban a kormányok a kényszerítő intézkedések bevezetése felé hajlanak, mondta Tomas Sobotka, a Bécsi Demográfiai Intézet igazgatóhelyettese. Hozzátette, hogy ezek a politikák a kisebbségeket célozhatják meg, amelyeket gyakran olyan csoportokként emelnek ki, amelyek "túlszaporodnak".

Üzbegisztánban a jelentés szerint arról olyan javaslatok is szóba jöttek a népességnövekedés megfékezése céljából, mint például a kényszersterilizáció a két gyermeknél többet vállaló nőkön. Indiában, amely nemrég a világ legnépesebb országa lett, már régóta pénzügyi ösztönzőket kínálnak a sterilizációra, napirendre került, hogy a két gyermeket meghaladó családokat büntetéssel sújtsák, ami a juttatások elvesztése, valamint a helyi választott tisztségekből és bizonyos kormányzati állásokból való kizárás formájában nyilvánulna meg.

Érdekes módon a jelentés szerint a nők mind az alacsony, mind pedig a magas termékenységű országokban azt mondták, hogy az ideális családjuk két gyermekből áll – ez pont megfelelő ahhoz, hogy stabilan tartsa a népességet.

Upset,Young,Husband,Comforting,His,Depressed,Young,Wife,With,Negative
Fotó: Prostock-studio

Az öregedő és csökkenő népességgel rendelkező országokban a trendeket meg lehet fordítani külső tényezők bevezetésével, például a migráció növelésével vagy a emelésével, hogy kibővüljön az aktív dolgozói réteg, az abortusz betiltásával pedig papíron az alacsony termékenységet lehetne megemelni.

A túlnépesedett országokban pedig olyan barbár eszközöket lehet bevezetni, mint a sterilizáció, a nagycsaládosok büntetése, vagy akár az elvándorlás bátorítása. Azonban ezek a módszerek csak elméletben működnek, és már ott is komoly etikai kérdéseket vetnek fel.

Sajnos a legtöbb ilyen „megoldás” a nőket bünteti, ha túl sok, vagy túl kevés gyermek születik. A demográfiai problémák megoldásához azonban nem megfélemlítésre, hanem a biztonságos környezet kialakítására van szükség.

A családtámogatások , a megfelelő egészségügyi ellátás és az oktatás, valamint a stabil mellett az emberek biztonságban érzik magukat, és sokkal szívesebben vállalnak gyermeket – a nők oktatása, a szexuális felvilágosítás és a fogamzásgátlók elérhetősége pedig azt jelenti, hogy a párok nem vállalnak túl sokat – véletlenül.

Ha a nőket hibáztatjuk azért, hogy nem születik elegendő gyermek, akkor figyelmen kívül hagyjuk a sokkal életképesebb megoldásokat, amelyeket az emberi jogok tiszteletben tartása mellett lehet megvalósítani. A népességi szorongás ellen a legjobb megoldás meglévő társadalmi problémák megoldása, nem pedig a jövőtől való rettegés 

- mondta Natalia Kanem, az UNFPA ügyvezető igazgatója.