BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli: Karácsony Gergely megismételné a főpolgármester-választást – videó

Karácsony Gergely főpolgármester a Nemzeti Választási Iroda székhelye előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót délután. Bejelentette, hogy akár ő, akár Vitézy Dávid nyer az újraszámlálás után, mindenképpen szeretne új választást.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott négy nappal azután, hogy mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot. Mint mondta, azért állt ki a nyilvánosság elé, mert a Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, ami pénteken meg is történik. A főpolgármester erre reagált most.

Karácsony Gergely szerint azért jöttek a sajtótájékoztatóra, hogy „tiszta vizet öntsenek a pohárba”. A jelenlegi főpolgármester úgy véli, egyre kevesebb a remény arra, hogy megnyugtató lesz a budapestieknek a végeredmény.

Nemcsak politikai kérdés, hanem óriási kihívás is Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatban történő visszalépése – emelte ki –, erre nehéz felkészíteni a választási szerveket. Ez nagyon sok bizalomvesztéssel jár – hangsúlyozta Karácsony.

„Gondolhatnánk, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása visszaad valamit az elvesztett bizalomból, de ennek az ellenkezője történik” – mondta.

További probléma, hogy a szavazatokat olyan kötegezéssel kell ellátni, hogy ha bárki hozzányúl ezekhez a szavazatokhoz, az világos és egyértelmű legyen. Kiemelte: azt hallják a választási irodáktól, hogy ez a kötegezés nem valósult meg, a legtöbb helyen nem a törvényes rendnek megfelelően vették ki az érvénytelen szavazatokat.

Hangsúlyozta: nagyon könnyű az érvénytelen szavazatból csak egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni.

Erre egy válasz van Karácsony szerint: Budapest területén meg kell ismételni a főpolgármester-választást. 

Akármi is lesz az újraszámlálás eredménye, mindenképpen szeretne új választásokat a polgármester. Tájékoztatója végén arra buzdított mindenkit, hogy holnap 6 órakor menjenek ki vele a választási iroda elé.

A főpolgármester délelőtt Facebook-bejegyzésben foglalta össze észrevételeit a Nemzeti Választási Bizottság az érvénytelen voksok újraszámlálását elrendelő döntésével, valamint az újraszámlálási folyamattal kapcsolatosban. A posztban Karácsony többek között arról írt, hogy szerinte a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége szerdán „statáriális döntést hozott az újraszámlálásról”.

Karácsony
Karácsony Gergely új választást akar / Fotó: AFP

Újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait

A Nemzeti Választási Bizottság esti ülésén hozta meg a döntést. Ahogyan arról korábban is írtunk, Vitézy Dávid már napok óta be szeretné nyújtani újraszámlálási kérelmét, mert rendszerszintű rendellenességet tapasztaltak több választókerületben is.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.